Донеччина. Та, що розсуває рамки
17.06.2013   //  

neoБлатні постачальники харчів для донецьких лікарень примудрились нахитромудрити в абсолютно новій для України схемі закупівель – «рамковим угодам».

У квітні на «Віснику державних закупівель» з’явилися перші договори, підписані за результатами рамкових угод. У двох експериментальних регіонах – на Донеччині й в Криму – заклади охорони здоров’я почали тестувати цю нову процедуру на закупівлях продуктів та медпрепаратів з устаткуванням. Сподіваємося, що з логістичної точки зору нова процедура справді спростила життя лікарням. Тільки от ситуація з цінами на продукти склалася, скажімо так – дивна.

Коли в Україні стартували випробування рамкових угод, ішлося про два основні плюси нової процедури: час і гроші.

Із першим усе зрозуміло: зібралися купкою в «надцять» однорідних установ (лікарень, наприклад), попросили основного розпорядника коштів (МОЗ, скажімо) призначити їм усім генерального замовника (МОЗ Криму, наприклад), і переклали на його плечі всю бюрократичну тяганину.  Гензамовник один раз за всіх і з однаковими критеріями якості провів конкурс, організувавши рамкову угоду з низкою постачальників. Після цього рамкова угода стає реальною швидко і без бюрократії.

Перепитуєш в «обраних»: «По-скільки там у вас масло?» – і купити в кого дешевше. Не витрачаючи два місяці/нерви/папір і т.д. І таке полегшення можна собі організувати років на чотири.

Що ж стосовно грошей, то передбачалося, що можна буде домогтися менших цін, аніж при стандартній тендерній процедурі. Оскільки, змагаючись за місце в обраному колі постійних постачальників, учасники, за законами ринку, мали б охочіше скидати ціну. Говорили про цей «оптимальний рівень цін» і в МОЗ, коли почали закуповувати ліки. Невідомо, як там склалося з препаратами, а от з цінами на продукти щось явно пішло не так. І тут цілком звично усе пізнається у порівнянні. На цей раз Криму і Донецька.

Кримське Мінохорониздоров’я ще наприкінці квітня заявило, що завдяки високій конкуренції вдалося знизити ціни на харчі у порівнянні з минулим роком, і що тільки перша партія уже зекономить 2,7 мільйони гривень.

Ми переглянули «рамкові» ціни на овочі та м’ясо, за якими контрактувались кримські лікарні, і порівняли їх із цінами, зафіксованими моніторингом Мінекономіки АРК.

Отож, на момент підписання рамкових угод ціни дещо перевищували середні ринкові по Криму. Однак станом на початок червня (останній моніторинг) договірні ціни цілком вписуються у середні показники, хіба що яловичина досі трохи дорожча.

Ціна згідно з угодою  заморожена (макс) Ціна згідно з угодою  свіжа (макс) Роздрібна на момент рамкової угоди (сер.) Роздрібна станом на 4.06 (сер.)
Яловичина без кістки

56,2

50,39

50,59

Свинина  без кістки

46,00

48,15

49,01

Картопля (2012)

2,94

2,46

5,77

Капуста

1,98

1,90

2,33

Морква

2,70

2,31

3,85

Буряк

2,76

2,27

3,31

Цибуля

1,80

1,76

3,02

Курка

22,60

22,44

22,81

22,87

Вказані ціни будуть чинними до середини червня. А далі діятиме така схема, при якій нав’язати лікарням харчі дорожче ринкової роздрібної ціни буде неможливо. Опиратимуться на два документи. Перший – Постанова Ради міністрів Криму № 212 для «соціально значимих продовольчих товарів», таких як м’ясо. Постанова дозволяє постачальникам до ціни продуктів додати витрати на їх транспортування, але забороняє далі підвищувати ціну більше, ніж на 10% від гуртової ціни виробника. В цілому, така націнка і є традиційною при  перепродажу. Що ж до овочів, то їхня ціна має бути не вищою за ту, що зафіксована офіційною статистикою за попередній період. Тобто другим документом стане той самий моніторинг, який ми наводили вище.

Окрім того, кримчанам вдалося урівняти ціни для лікарень, які стали учасниками рамкової угоди. Минулого року саме кримське МОЗ оприлюднило статистику тендерних цін, за якими різні медзаклади купували курятину й свинину: різниця подекуди була – у два рази. Тепер, коли дельта між різними постачальниками «рамкового кола» на овочах максимум 14 коп., а на м’ясі – 1,30 грн., таких ситуацій можна буде уникнути.

Ситуація, звісно, не ідеальна: роздрібні ціни –  то не гуртові. Але закупівлі в цілому починають вкладатися нарешті хоч у якусь логіку, схему і правила – одні для всіх.

ціни а криму 2012

Але не так логічно і не так послідовно цей рамковий «експеримент» пішов на Донеччині.

Для початку, вражає розрив у цінах різних постачальників для лікарень однієї області. Як так сталося, що тубдиспансер Маріуполя купуватиме яловичину без кістки по 65 грн./кг, а психіатрична лікарня №7 у тому ж Маріуполі –  по 79 гривень? Чому хтось матиме стару цибулю по 3,80 грн./кг, а комусь інший продавець віддаватиме аж по 6,60 грн./кг?

Також ми переглянули середні ринкові ціни по області – цього разу згідно з моніторингом Мінекономрозвитку України.

Ще на момент укладення рамкової угоди навіть найнижчі з «рамкових» цін на старі овочі перевищували роздрібні у півтора-два рази, а найдорожчі постачальники перескакували планку подекуди і в три рази.

Станом на сьогодні, коли вже підписані окремі договори, закупівельні ціни порівняно з ринковими все ще виглядають дико.

При цьому жодних обмовок про якісь цінові обмеження подібно до тих, які прописали на майбутні півроку в Криму, з орієнтацією чи на постанови, чи на моніторинги, в конкурсній документації донецьких тендерів ми не знайшли.

Ціна згідно з угодою  (мін) Ціна згідно з угодою    (макс) Роздрібна на момент рамкової угодиСвіжа (сер) Роздрібна станом на 7.06Свіжа (сер)
Яловичина без кістки

65,25

79,00

Яловичина на кістці

50,00

65,00

60,40

60,15

Свинина  без кістки

56,70

80,00

Свинина на кістці

47,00

64,70

49,12

48,78

Печінка яловича

34,90

52,00

Картопля

4,30

6,00

2,59

3,58

Капуста

5,10

6,00

1,99

Морква

6,40

7,50

2,72

5,74

Буряк

4,00

6,00

2,65

4,44

Цибуля

3,80

6,60

1,56

5,13

Курка

25,40

30,30

20,48

21,69

* Усі овочі старого урожаю, на новий ціни прописані окремо. Заморожене м’ясо чи свіже – в техзавданнях не прописано.

 

І наостанок декілька слів про фірми, які постачатимуть вищевказані продукти у медзаклади Донецької області. Рамкові угоди уклали загалом з шістьма компаніями:

Фірма

Власники

Заробила на тендерах,

млн. грн.

ТОВ

«ФОК «Аякс»

У 2006 співзасновником фірми став Качур Олександр Юрійович. Донеччанин з таким ПІБ раніше був відомий як заступник начальника головного управління охорони здоров’я Донецької ОДА, а у січні цього року був призначений першим заступником Міністра охорони здоров’я України. Пізніше фірма кілька разів змінювала власників, з 2011 р. співвласниками стали Олексій Апанасевич й Ольга Голубкова.

46,64

ТОВ «Енерготорг»

Фірма існує з 2001 р. ЇЇ засновниками є Марк Штурман, депутат Старобешівської райради Донецької області (Партія регіонів), а також ТОВ «Експо-Дон», яке також належить родині Штурмана і Григорію Сльозу. Штурман також відомий як директор ще однієї фірми з аналогічною назвою: структурної одиниці ПАТ «Донбасенерго» «Підприємство робочого постачання «Енерготорг»

14,16

ТОВ компанія «Inpro»

У 1992 році цю фірму заснувала низка фізосіб, серед котрих був Павло Бурлаков, наразі – перший заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Цю ж фірму Бурлаков очолював у 1992-1995 р. Пізніше,у 2005 р. фірму переоформили на Людмилу Зукіну, Світлану Костюченко  й багаторічного директора фірми ще з кінця 90-х Тамару Бєлоусову. Остання наразі є депутаткою Макіївської міської ради (Партія Регіонів) і директором комунального підприємства «Макіївський комбінат дитячого харчування». Саме в Макіївку фірма «Inpro» постачатиме м’ясо та овочі.

48,79

ПрАТ «Донхарчсервіс»

Фірма заснована у 1996 р. низкою фізосіб, найбільша частка належить родині Соловйових: Євген Соловйов (він же директор), Олексій, Віталій та Оксана Соловйови.

34,40

ТОВ «Укрпродукт»

Співвласниками фірми від її заснування у 1997 р. є Леонід Юдіцький та Юрій Карталов. Карталов також є співзасновником ТОВ «Укрвостокстрой». Від початку існування компанії в 2002 і до весни минулого року до складу співвласників також входив Гуменюк Олександр Миколайович. Людина з таким ПІБ відома як депутат попередніх скликань Донецької облради (Партія регіонів) і як брат Ігоря Гуменюка, народного депутата від Партії Регіонів попередніх двох скликань.

322,94

ТОВ «Продинфо»

Засновником і директором фірми є Ірина Точілова.

29,03

Леся Іванова, Юрій Ніколов, «Наші Гроші»