Чемпіонат Партії регіонів по футболу
04.06.2013   //  

football«Приватбанк» відмовився спонсорувати київське «Динамо». Тим самим остаточно перестала існувати група «однокласників» Ігоря Коломойського. Дивіться, чиї гроші гратимуть у футбол наступного сезону.

Ось і сталось. З наступного року УЄФА закручує гайки фінансового «фейр-плею», і Ігор Коломойський зробив усі необхідні кроки, аби очиститись від підозр у фінансування кількох клубів одночасно. Його гроші покинули «Динамо», «Кривбас», «Волинь», «Арсенал» і «Карпати», залишившись лише у «Дніпрі» (хоча і там є невеличкі проблеми з королем Іспанії).

Після цього «Кривбас» вже наказав довго жити і не буде грати у наступному сезоні, тим самим зберігши прописку у прем’єр-лізі «Говерлі» Нестора Шуфрича (звісно, якщо до кінця дня 4 червня не встигнуть притягнути якогось вілкула у якості нового спонсора). На ладан дихають «Карпати». Тому ми залишили в таблиці і запорізький «Металург», який формально вилетів у першу лігу за результатами цього сезону, однак може залишитись у вищому дивізіоні у разі «смерті» ще якогось клубу з «вишки».

Якщо коротко, то чемпіонат України зразка 2013/14 буде, так би мовити, донецько-«регіональним» міжусобойчиком.

Маємо вісім клубів, які контролюються видними діячами Партії регіонів (вважаємо такими і Ахметова, який минулого року чомусь вирішив не отримувати мандата, і Новинського, який ось-ось отримає мандат на довиборах у Севастополі). Ще два клуби залежать від грошей «Індустріального союзу Донбасу». Плюс Фірташ і Курченко, одній з найуспішніших бізнесменів часів Януковича. І все це під егідою Федерацію футболу України, з якої вижили Григорія Суркіса.

Звісно, все схоже на те, що Коломойський здався. Хтось навіть може сказати, що він здав центрально-західний футбол України на поталу донецьким окупантам. Однак для справжніх вболівальників своїх клубів і патріотів своїх міст починається справжнє життя, не засмічене дурними іграми олігархів, для яких футбольний клуб – це лише один з логотипів на візитці «крутого пацана».

Футбол. Прем’єр-ліга України 2013/14

 Клуб Чиї гроші грають Примітки
«Шахтар» Рінат Ахметов, СКМ, екс-нардеп від Партії регіонів Змін у клубі не передбачається.
«Металіст» Сергій Курченко, СЄПЕК Сергій Курченко зробив статки на торгівлі газом, бензином. В грудні 2012 року його представили новим власником «Металісту». Після цього ряд гравців з Харкова були здані в оренду «Арсеналу», який перейшов Оніщенку (див нижче). Ахметов дуже зрадів, коли «Металіст» обійшов «Динамо» у боротьбі за друге місце в чемпіонаті, яке є перепусткою до Ліги чемпіонів.
«Динамо» Ігор Суркіс, «Львівобленерго» «Приватбанк» Коломойського у сезоні 2013/2014 не буде спонсором «Динамо» і тепер кияни мають жити на гроші братів Суркісів, яких Коломойський називає своїми молодшими партнерами в енергетиці, а також, частково, Дмитра Фірташа. Тепер його банк «Надра» буде платити динамівцям 25 млн грн. на рік за назву на футболках (дрібничка у порівнянні з зарплатною відомістю киян).
«Дніпро» Ігор Коломойський,  «Приват» Змін у клубі не передбачається.
«Металург» Донецьк Олег Мкртчан, «Індустріальний союз Донбасу» Мінорітарний учасник «ІСД», яким володіють росіяни та Сергій Тарута. Мкртчан також має російський клуб «Кубань».
«Чорноморець» Леонід Климов, група «Примор’є», нардеп від Партії регіонів Змін у клубі не передбачається.
«Кривбас» Олександр Лівшиць, фірми «Кривбасшахтопроходка», «Укргазбуд» Цього сезону Коломойський перестав давати гроші, «Кривбас» не поїхав на останню гру чемпіонату, був позбавлений атестату і не буде грати в наступному чемпіонаті, тому у Прем’єр-лізі залишається «Говерла».
«Арсенал» Олександр Оніщенко, фірми «Газконтиненталь», «Надрагеоцентр», нардеп від Партії регіонів У 2012 році Коломойський перестав давати гроші Вадиму Рабіновічу і той продав чи то передав клуб Оніщенку. Оніщенко є бізнес-партнером Володимира Дельдінова, друга нардепа від Партії регіонів Сергія Кацуби, колишнього замголови «Нафтогазу України».
«Іллічівець» Володимир Бойко, ММК ім. Ілліча, нардеп від Партії регіонів Змін у клубі не передбачається.
«Зоря» Євген Геллєр, «Укрсплав», нардеп від Партії регіонів Змін у клубі не передбачається.
«Таврія» Дмитро Фірташ, «Group DF» Змін у клубі не передбачається, однак ситуація скрутна через проблеми з боргами попередніх років перед гравцями.
«Ворскла» Костянтин Жеваго, «Ferrexpo», нардеп позафракційний Змін у клубі не передбачається. Жеваго більше не має стосунку до БЮТ.
«Волинь» Ігор Палиця, «Укрнафта», нардеп позафракційний Коломойський перестав спонсорувати клуб. Палиця у 2012 році використав клуб для розкрутки по місцевому мажоритарному округу і його гроші також покинули «Волинь». Сам Палиця більше не має стосунку до «Нашої України».
«Карпати» Петро Димінський, «Контініум» У 2012 році з’явилась інформація, що Коломойський став спонсором клубу, а потім покинув його. По завершенні сезону Димінський виставив усіх гравців «Карпат» на продаж.
«Говерла» Нестор Шуфрич, нардеп від Партії регіонів Нещодавно продав Рінату Ахметову половину своєї частки у фірмі «Нафтогазвидобування». Через проблему «Кривбасу» зберіг прописку у прем’єр-лізі.
«Металург» Запоріжжя В’ячеслав Богуслаєв, «Мотор Січ», нардеп від Партії регіонів Може зберегти залишитись у прем’єр-лізі, якщо зніметься ще якийсь клуб з «однокласників» Коломойського.
«Севастополь» Вадим Новінський, «Смарт груп», збирається до ВР від Партії регіонів Бізнес-партнер Ріната Ахметова. Нещодавно отримав українське громадянство від Віктора Януковича, який раніше був почесним президентом ФК «Севастополь».
«Сталь» Алчевськ Сергій Тарута, «Індустріальний союз Донбасу» Тарута давно спонсорував клуб у місті, де знаходиться один з найбільших металургійних комбінатів ІСД. До обрання президентом Федерації футболу України у 2012 році спортивним директором «Сталі» був Анатолій Коньков, якого на посаді голови ФФУ вважають креатурою донецького угрупування.

 Юрій Ніколов, “Наші Гроші”