Тижневий «Укрзалізничпостач»: третину мільярда освоїли Ахметов, дівчата з Керчі і люди Януковича
03.06.2013   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 15-23 травня за результатами тендерів уклало низку угод на постачання товарів на 384,30 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Найбільші підряди на суму 315,54 млн грн. за стрілочні переводи та їх деталі отримало ТОВ «Донбаське промислово-транспортне підприємство», яке входить в групу Ріната Ахметова. Компанія реалізує продукцію «Керченського стрілочного заводу».

На тендер також подавало заявку ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», яке пропонувало продукцію дорожче, але зі швидшими термінами поставок. Ця заявка була відхилена через претензії до оформлення заявки та наявності усіх довідок.

Дніпропетровський завод подав скарги до АМКУ, вважаючи вимоги «Укрзалізничпостачу» дискримінаційними, а претензії до заявки – необґрунтованими. Однак Антимонопольний комітет відхилив скаргу, при цьому відмітивши, що скаржитись на дискримінаційні умови потрібно було до розкриття пропозицій, а не після.

Нагадаємо, один з акціонерів ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» Олег Левін ще до тендеру заявив про намагання позбавити його завод можливості перемоги. В «Укрзалізниці», на думку Левіна, пішли на зниження вимог до якості, аби дати можливість виграти дешевшій продукції заводу Ахметова. Також Левін заявив, що разом з цим на завод чинився тиск з боку віце-прем’єра Олександра Вілкула, який до призначення на державну службу працював у структурах Ахметова. Вілкул у відповідь заявив, що це не правда, оскільки він за службовим становищем не має стосунку до тендерів «Укрзалізниці».

Окрім цього кілька підрядів на суму 22,84 млн грн. за металопрокат отримало ТОВ «Транскомплект-С», для якого ці підряди «Укрзалізничпостачу» стали першими в історії компанії.

Київську фірму «Транскомплект-С» зі статутним капіталом 3 тис грн. у вересні 2012 року заснувала мешканка Керчі Наталія Оглєзнєва, яка перед тим розміщувала оголошення про пошук роботи у Києві на позиції помічника керівника.

В цих тендерах конкурентами фірми Оглєзнєвої були ТОВ «Газкомсервіс», яке також зі статутним капіталом 3 тис грн. було зареєстровано у Києві на мешканку Керчі Ірину Частікову, та ТОВ «Метінвест-СМЦ» з групи Ріната Ахметова.

Решту 45,92 млн грн. «Укрзалізничпостачу» розділили десять компаній, з яких 21,41 млн грн. отримало ТОВ «Євроінвестстрой», близьке до оточення Олександра Януковича.

Загалом з початку 2013 року в «ВДЗ» було опубліковано оголошення про тендери ДП «Укрзалізнипостач» на загальну суму 9 088,45млн грн.

Найбільші підряди отримали засноване менеджерами з оточення Олександра Януковича «Перша паливна компанія» – 2,77 млрд грн., «Укрпостач-Нафтотрейд» і «ВК імпекс» Ігоря Єрємєєва – 2,17 млрд грн. і 0,66 млрд грн. відповідно, «Метінвест-СМЦ», «Метінвест-Україна» і «Донбаське промислово-транспортне підприємство» Ріната Ахметова – 1,51 млрд грн.