Україна лише через два роки уклала з китайцями угоду ціною $372 млн на залізницю до Борисполя
24.05.2013   //  

ДП «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» 17 травня уклало угоду з «China national machienery industry comlete engineering corporation» на організацію залізничного пасажирського сполучення м.Київ – міжнародний аеропорт «Бориспіль» вартістю $372,31 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів (СМСЕС) отримала підряд на розробку проектно-кошторисної документації та будівельні роботи по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника».

Умовами кредиту, який Експортно-імпортний банк Китаю надав українській стороні для виконання цього проекту було передбачено, що підрядником будівництва має стати резидент Китайської народної республіки.

Вартість будівельного підряду в точності відповідає розміру кредиту, отриманого на 15 років зі ставкою LIBOR+3,5% та пільговим періодом чотири роки. Також кредит було застраховано у китайській компанії «Sinosure» за $36,39 млн. Тобто вартість страховки склала майже 10% від розміру кредиту.

Кредит було надано Україні у 2011 році. Однак будівельну угоду було укладено лише через два роки. 26 квітня прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що зараз з китайською стороною опрацьовується питання участі українських юридичних осіб у реалізації національного проекту.