Суд повернув Києву 12 га на Лисій горі, які в 2004-му отримав депутат Парцхаладзе
24.05.2013   //  

Вищий господарський суд України скасував рішення Київради від 28.12.2004 року, згідно з яким ТОВ «Будівельна компанія «Основа-С» отримала в оренду земельну ділянку загальною площею 11,81 га вздовж Лисогірського узвозу у Голосіївському районі Києва. Про це свідчить постанова суду від 14 травня.

Цю ділянку навпроти групи будівель № 26-а фірма отримала для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об’єктами соціальної інфраструктури.

Рішення Київради восени 2012 року опротестувало ПАТ «Київспецтранс», оскільки до виділеної фірмі ділянки входить 3,29 га, що раніше належали йому. Про це у товаристві довідалися у квітні минулого року із листа Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київ міськради.

Суди перших двох інстанцій відмовилися задовольняти позов товариства, посилаючись на добровільну відмову «Київспецтрансу» від даної ділянки, про що свідчить лист-згода від 02.12.2004.

Однак ВГСУ вказав на невиконані Київрадою умови, за яких «Київспецтранс» відмовлявся від права користування ділянкою, а саме – компенсації експлуатаційних та проектних витрат на суму 282,89 тис грн.

Крім того, при ухваленні рішення Київради не була виконана вимога Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА про доцільність перевести ділянку до  земель малоповерхової житлової забудови.

ТОВ «Будівельна компанія «Основа-С» у 2003 році заснували Андрій Лірник, Євген Старков та Тетяна Харченко. Лірник у 2006 році разом із Львом Парцхаладзе і Андрієм Миргородським увійшов до першої п’ятірки списку партії «Європейська столиця» на виборах до Верховної Ради. Крім того, Старков, Лірник та Миргородський є співвласниками ТОВ «Проектні системи ЛТД».

У 2008 році, коли у компаній Парцхаладзе з’явились економічні проблеми,  власником фірми на кілька місяців стало ТОВ «Олімпія Ріал Естейт», яке того ж року змінили три кіпрські компанії: «Нанетт Холдінг (Юкрейн) Лімітед», «Олімпія Холдінг (Юкрейн) Лімітед» та «Фосіана Холдінгз Лімітед».