Прокуратурі. Про Мазурчака і каштани
21.05.2013   //  

бріотіПовідомляємо для прокуратури деякі дані, які їй можуть знадобитись стосовно справи про підміну каштанів на Хрещатику.

17 травня прокуратура м.Київ повідомила про початок перевірки закупівлі каштанів, які у квітні були висаджені на Хрещатику за участі голови КМДА Олександра Попова та секретаря Київради Галини Гереги.

Сьогодні ж радник голови КМДА Олександр Мазурчак на брифінгу зробив заяву, яка змушує колектив «Наших Грошей» проаналізувати її з використанням «Вісника державних закупівель». Що може знадобитись прокуратурі у її нелегкому дослідженні.

Мазурчак повідомив про результати експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду, згідно до якої лише два з 289 висаджених каштанів є представниками коштовного сорту «м’ясочервоний Бріоті»

«Із завезених каштанів 18 виявилися сорти Баумана, 11 – Глобра і тільки два – «Бріотті», решта – звичайний білий каштан», – йдеться у повідомленні.

При цьому Мазурчак вказує, що каштани Бріотті коштують 430 євро за садженець, а білий каштан – 300 євро. Також за його словами, каштани були придбані на тендері у ТОВ «Професійний садівник», яке мало доставити каштани з Італії.

«Питання в тому, де могла бути така підміна. Чи то з італійської сторони була завезена така партія, або підміна була зроблена вже у нас, в Україні», – повідомив Мазурчак, додавши, що у цій справі також вбачаються політичні мотиви по дискредитації Олександра Попова.

Мазурчак зазначив, що економічних втрат через цю аферу місто не понесло, оскільки була заплачена лише половина суми від зазначеної в договорі, яка становила 980 тис. грн.

У наведених радником голови КМДА даних є кілька прогалин, які допоможуть слідству встановити справжніх шахраїв та злодіїв, що організували та отримали зиск від оборудки з «каштанами на Хрещатику».

1. Мазурчак посилається на контракт з фірмою «Професійний садівник» на постачання каштанів вартістю 980 тис грн. Угода з цією фірмою справді укладалась. За даними «Вісника державних закупівель» це відбулось 29 листопада 2012 року. Однак вартість угоди становила набагато більшу суму – 2,96 млн грн. Відтак не зрозуміло, чому на брифінгу Мазурчака була озвучена втричі менша сума, нібито половину якої було заплачено бізнесменам.

2. Мазурчак припускає, що підміну каштанів могли здійснити «з італійської сторони». Однак за словами голови Шевченківської РДА Сергія Зиміна, згідно з минулорічною угодою з «Професійним садівником», каштани було знайдено у Бельгії та Голландії.

У свою чергу, будівельна компанія UDP повідомила, що саме вона подарувала Києву 115 італійський каштанів «carnea Briotii» у рамках Договору про співробітництво з комунальною компанією «Київзеленбуд» спеціально для висадки на Хрещатику.

Відтак підміну Бріотті на звичайні каштани, що призвела до політичної дискредитації Олександра Попова, могли здійснити саме у цій компанії. За даними ЗМІ, її контролює народний депутат від Партії регіонів Василь Хмельницький.

3. Мазурчак стверджує, що каштани постачала фірма «Професійний садівник» і вони коштували 430 євро за саджанець. Однак саме Мазурчак, ще коли був заступником голови КМДА (нагадаємо, його було розжалувано у радники за провальну роботу по очистці Києва від снігу), у листопаді 2012 року повідомив наступне:

«Виконання робіт з капітального ремонту та озеленення по вулиці Хрещатик з вини директора КП УЗН Шевченківського району Олександра Цимбалюка завалено, і є загроза невиконання завдань, поставлених КМДА, з висадки каштанів “Бріотті”», – сказав Мазурчак і додав, що цей тендер з «Професійним садівником» може бути відмінено і висадку каштанів буде перенесено на весну, а самі каштани буде придбано по 3 тис грн.

Як відомо, «Професійний садівник» отримав підряд від комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Шевченківського району з тим, щоби висадити каштани на Хрещатику до Нового року. Але минулого року висадка каштанів так і була проведена і урочисте озеленення перенесли на весну 2012 року. Хоча офіційно про відміну тендеру з «Професійним садівником» не повідомлялось, є докази того, що влада готувалась до зміни постачальника каштанів.

23 квітня 2013 року комунальне об’єднання «Київзеленбуд» за результатами тендеру уклало угоду з ПП «ЕдМарліс» на придбання кількох видів дерев на суму 7,82 млн грн. (оголошення №119396 у «ВДЗ» від 24.04.2013).

У цієї фірми було придбано 98 м’ясочеревних каштанів по 3 тис грн. за штуку. І ця ціна дивним чином співпала з тією, яку прогнозував у листопаді Мазурчак.

Таким чином складається враження, що Мазурчак плутається у своїх показах стосовно вартості каштанів. На брифінгу він заявив, що вартість саджанців Бріотті становить 430 євро, коли раніше і він сам називав меншу суму, і «Київзеленбуд» купував їх у півтора рази дешевше.

У випадку ж, якщо «Київзеленбуд» придбані на останньому тендері мясочеревні каштани направив не на Хрещатик, то потрібно перевірити, де їх було висаджено, чи були вони взагалі придбані у ПП «ЕдМарліс» і чи отримувала ця фірма кошти від «Київзеленбуду».

4. Мазурчак на брифінгу багато говорив про ціну та постачальників каштанів. Однак не було названо жодних даних щодо вартості робіт по посадці дерев на Хрещатику.

Разом із тим, коли Попов і Герега 10 квітня особисто висадили 5 каштанів, КМДА повідомила, що загальна вартість висадження одного каштану складає 5400 грн. – ця сума включає всі супутні витрати, такі як доставка, підготовка ґрунту, роботи із висадження.

Віднявши від цієї суми 3 000 гривень за самі каштани маємо 2 400 гривень за роботи по висадці одного дерева. Ця сума близька до середньої зарплати в Україні, яка у березні становила 3 212 гривень.

Відтак виникає питання щодо обґрунтування вартості послуг «Київзеленбуду», фахівці якого і проводили відповідні роботи.

Дякуємо за увагу.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»