Нова влада не захотіла платити «приватівцю» додаткові 55 мільйонів за дах над «Олімпійським»
08.05.2013   //  

ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» програло в суді позов, за яким вимагало виплати додатково 55 млн грн. за проведене влаштування конструкції навісу над трибунами НСК «Олімпійський». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 16 квітня.

ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» просило суд зобов’язати ДП «НСК «Олімпійський» укласти з фірмою додаткову угоду до договору підряду, якою збільшити вартість виконаних робіт по будівництву навісу над стадіоном з 727,25 млн грн. до 782,79 млн грн. у зв’язку зі зміною курсу євро.

Як свідчать матеріали суду, договір підряду ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» уклало із генпідрядником «Київміськбудом» 16 жовтня 2009 року в рамках підготовки до Євро-2012. Вартість робіт на загальну суму 727,25 млн грн. була встановлена як тверда, однак вона могла бути змінена, зокрема, у зв’язку із зміною курсу продажу євро на день оплати за матеріали чи послуги. Для цього треба було укласти додаткову угоду, яку мало погодити ДП «НСК «Олімпійський».

Оскільки в Україні відсутні необхідні матеріали, конструкції та підйомна техніка для облаштування конструкції навісу, фірма залучила до роботи іноземні компанії, з якими розраховувалася у євро.

У вересні 2011 року ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» направило ДП «НСК «Олімпійський» для підписання проект додаткової угоди до договору підряду на загальну суму 782,79 млн грн., долучивши оригінал довідки Державного експертно-імпортного банку України щодо курсу гривні, а також копії усіх банківських виписок і платіжних доручень. Однак цей лист залишився без відповіді.

Звернувшись до суду, фірма програла в усіх трьох інстанціях. Суди вказали, що укладення додаткової угоди не є обов’язковим і можливе лише за умови погодження ДП «НСК «Олімпійський». А для останнього підписання додаткової угоди «є правом сторони, яке реалізується у встановленому законом порядку, а не його обов’язком».

Нагадаємо, наприкінці вересня 2011 року НСК «Олімпійський» уклав угоду з ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» щодо компенсації додаткових витрат будівельної компанії, пов’язаних із валютними коливаннями, на суму 9,55 млн грн.

ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна» контролюється Дмитром Мішаловим, відомим як представник групи «Приват», та його партнерами Михайлом Кейтельгіссером і Михайлом Тульчинським. Загалом фірма виграла тендери на 939,02 млн грн.