За три тижні до отримання кредиту від китайців на «Повітряний експрес» у Каськіва не змогли найняти юристів
30.04.2013   //  

ДП «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону» 22 квітня відмінило закупівлю юридичних послуг у ТОВ «Юридична фірма Саєнко Харенко» на 273 тис грн. через недосягнення згоди щодо істотних умов договору. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Які саме принципові розбіжності були у держструктури з юристами – не повідомляється.

Закупівлю проводили за неконкурентною процедурою торгів «в одного учасника». Юристи «Саєнко Харенко» мали провести експертизу угоди між Держагентством з інвестицій та управління національними проектами України та Експортно-імпортним банком Китаю про надання Україні кредиту у розмірі $372,30 млн на будівництво залізничної гілки від аеропорту «Бориспіль» до станції «Київ-Пасажирський».

При цьому фірму «Саєнко Харенко» було визначено виконавцем юридичної експертизи умовами самого кредитного договору, відтак ДП «Повітряний експрес» не міг звертатись до інших компаній.

Прем’єр-міністр Микола Азаров 26 квітня повідомив, що зараз з китайською стороною опрацьовується питання участі українських юридичних осіб у реалізації національного проекту. Оскільки угодою передбачено, що будівництво на китайські гроші має вести китайський підрядник.

Гендиректор Китайської національної корпорації машинної індустрії та генеральних підрядів зазначив, що Ексімбанк Китаю надасть Україні кредит на реалізацію «Повітряного експресу» вже до 15 травня.

Нагадаємо, після досягнення домовленості з Китаєм про отримання кредиту, ДП «Повітряний експрес» застрахувало цей кредит у китайської корпорації «Sinosure». Вартість страховки становила $36,39 млн, або 10% від обсягу кредиту.