Третину ринку віддали приватникам, через яких місто втрачає 3,5 мільйони на рік
23.04.2013   //  

Незважаючи на закінчення оренди, суд повернув приватній структурі ринок «Бартерсервіс», який займає майже третину із 18 гектарів речового ринку у Хмельницькому. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 10 квітня.

Суд скасував державні акти на ділянку загальною площею 5,56 га міського комунального ринку «Ранковий». Ці акти міський ринок отримав в лютому 2012 року на підставі рішення Хмельницької міської ради від 10.08.2011 року про передачу цієї ділянки «Ранковому».

Однак суд визнав дані держакти недійсними на підставі постанови Рівненського апеляційного господарського суду від 26.04.2012 року, якою це рішення міськради було скасоване, оскільки міськрада не належним чином повідомила фірмі про заперечення щодо поновлення договору оренди.

При цьому апеляційний суд визнав поновленим договір оренди 5,70 га ринку «Бартерсервіс» із ТОВ «Речовий ринок «Торговий дім «Бартерсервіс».

Договір оренди між міськрадою і «Торговим домом «Бартерсервіс», який був укладений у 2005 році строком на 5 років, не був поновлений після його закінчення у 2010 році. За даними місцевих ЗМІ, причиною цього були численні скарги профспілки орендарів торгових точок на цьому ринку. Вони скаржилися на незаконне завищення орендної плати, погане освітлення і поганий догляд за територією.

При цьому після передачі ринку в управління «Ранкового» орендна плата за кіоск була знижена з 400 грн. до 150 грн. Крім того, були зведені трансформаторна підстанція і електрощитові. За словами голови профспілки ринку «Ранковий» Олени Рільницької, також збільшилися надходження до бюджету міста. «Якщо раніше з «Бартерсервісу» надходило 200 тисяч гривень податків, то у структурі ринку сектор «Бартер» дав 3,5 мільйона гривень», – заявила вона. Люди провели кілька акцій протесту проти повернення цього ринку в управління ТОВ «Речовий ринок «Торговий дім «Бартерсервіс».

Власниками цієї фірми є Валерій Дьяченко і Людмила Дьяченко. Окрім того, вони є власниками кількох десятків фірм. Валерій Дьяченко був керівником ФК «Поділля».

Разом із екс-депутатом Хмельницької облради Михайлом Немовим і директором департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації Віктором Очеретянком є співзасновником «Хмельницької спілки промисловців і підприємців».