Дерегуляція. Син Рибака видаватиме дозволи на всі будинки по всій Україні
09.04.2013   //  

Керівництво Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІУ) наприкінці березня анонсувало ряд законодавчих змін, які мають посилити державний контроль над містобудівною діяльністю і посилити роль самої ДАБІУ у цій сфері. Про це пише Ганна Шкляр у журналі «Бізнес».

Зокрема, запропоновано зміни до порядку прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів.

Зараз декларації про готовність об’єктів І-ІІІ категорії складності (від господарської будівлі чи дачного будиночка до 5-поверхового багатоквартирного будинку) реєструє ДАБІУ та її територіальні органи. Натомість пропонується змінити Постанову Кабміну N 461  від 13.04.11 таким чином, щоб реєстрацію проводив лише центральний офіс ДАБІУ у Києві.

«Це значить, що у разі затвердження цих змін центр треба буде повідомляти про будівництво кожного сараю у найглухішому селі. До будівлі на бульварі Лесі Українки у Києві вишикується чергу кур’єрів і листонош з деклараціями про готовність до експлуатації», зазначає видання.

За словами першого заступника виконавчого директора Конфедерації будівельників України Тараса Лилика, «дана норма на саме будівництво ніяк не вплине, натомість з’являться ризики затримки строків здачі об’єктів в експлуатацію».

Торік, за даними ДАБІУ, були введені в експлуатацію 110 тис об’єктів, з них 74% належали до І-ІІ категорії складності, 24% – до ІІІ категорії і 2% – до IV-V категорій.

Від «Наших Грошей»

Головою Держархбудінспекції України є Олександр Рибак, син голови Верховної Ради України Володимира Рибака.