Будівельник Азарова відсудив у дружини екс-міністра півмільйона за «Олімпійський»
03.04.2013   //  

Одному із підрядників будівництва НСК «Олімпійський» ТОВ «Солстрой» не вдалось повернути аванс, який він заплатив ТОВ «УкрБудКонтракт» за облаштування двох секторів (№25 і 26) нижнього ярусу трибун. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду.

«Солстрой» уклав договір з «УкрБудКонтракт». Договірна ціна робіт склала 408,9 тис грн.

Відповідно до умов договору ТОВ «Солстрой» перерахував «УкрБудКонтракту» 1,02 млн грн авансу. Невикористані гроші після завершення усіх робіт фірма мала повернути.

Однак, після завершення усіх робіт «УкрБудКонтракт» надав ТОВ «Солстрой» для підписання акти та довідки, у яких вартість виконаних робіт перевищувала договірну ціну учетверо – 1,6 млн грн.

Для ТОВ «Солстрой» це стало несподіванкою, оскільки «УкрБудКонтракт» не погоджував із ним вартість кожного етапу робіт, як того вимагав договір. Відповідно надані акти субпідрядника «Солстрой» не підписав.

Суди перших двох інстанцій вказали, що погодження сторонами проектно-кошторисної документації є істотною умовою договору будівельного підряду. Таким чином вони задовольнили позов ТОВ «Солстрой», який вимагав повернення виплаченого авансу.

Однак Вищий господарський суд ці рішення скасував. Він зазначив, що, оскільки «УкрБудКонтракт» отримав 1,02 млн грн. як попередню оплату виконаних за договором робіт, то такі кошти набуто за наявності правової підстави, а тому не може бути витребувано як безпідставне збагачення.

Зазначимо, що у серпні 2012 року Господарський суд призупинив провадження у іншій справі, у якій ТОВ «УкрБудКонтракт» вимагає стягнення з ТОВ «Солстрой» 1,14 млн грн., допоки не буде винесено рішення у справі за позовом ТОВ «Солстрой» про повернення авансу.

Нагадаємо, що у 2011 році генпідрядник реконструкції НСК «Олімпійський» АТ ХК «Київміськбуд» обрав «Солстрой» підрядником на суму 4,58 млн грн.

До складу засновників «Солстрою» входить нотаріус Руслана Харчук. Вона є дружиною екс-міністра охорони здоров’я Юрія Поляченко, який є сином колишнього президента «Київміськбуду» народного депутата Володимира Поляченко, що помер у 2012 році.

Засновниками ТОВ «Укрбудконтракт» є Анатолій Цьомик, Олександр та Олексій Луганови. В 2004 році фірма звела адмінбудинок для очолюваного Миколою Азаровим Міністерства фінансів на вул. Межигірська, 11. Також компанія брала участь у будівельних проектах Одеської юридичної академії Сергія Ківалова.

В 2010 році прем’єр-міністр Микола Азаров призначив Олексія Луганова керівником Української державної корпорації по виконанню монтажних і спеціальних будівельних робіт «Укрмонтажспецбуд».