До відома бастуючих шахтарів: держава купила вугілля на чверть мільярда у «прокладки». Навіть дешевого Ахметова викинули
02.04.2013   //  

ДП «Донецька обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств» 26 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Донбас Ойл» на постачання 154 тис тон вугілля для побутових потреб на 221,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вугілля марок Г і ДГ придбано по 1 399 грн./т, збагачене АМ – по 1 480 грн./т.

В тендері брали участь чотири компанії. «ДТЕК трейдінг» Ріната Ахметова та фірма «Енергооптторг», яка виступає постачальником для компаній Ахметова, пропонували вугілля за 92 млн грн. та 97 млн грн. відповідно. Однак дешевші заявки було відхилено, оскільки «ціна пропозиції учасників не містить вартість товарів, передбачених специфікацією замовника».

Державні вугледобувні підприємства в тендері участі не брали.

Відтак єдиним конкурентом фірми-переможця було ТОВ «Торговий дім «Енерговугілля» Станіслава Нікішина. Раніше він був директором ТОВ «Збагачувальна фабрика «Лідієвська», що належала сім’ї народного депутата від Партії регіонів Володимира Вечерко – зятя нардепа від ПР Юхима Звягільського, який контролює шахту ім. Засядько.

ТОВ «Донбас-ойл» зареєстровано в Донецьку по вул. Постишева, 60, кв. 601. В цій же квартирі на початку 2000-х було прописано фірму «Монохім», яка належала Галині Тулуб – дружині Сергія Тулуба, який тоді очолював Міністерство вуглепрому. Тулуб також відомий як один з співзасновників Товариства мисливців і рибалок «Кедр», якому передані мисливські угіддя поряд з «Межигір’ям» Віктора Януковича.

Першим засновником «Донбас ойлу» зі статутним капіталом 100 тис грн. у 2011 році був Руслан Курок, а нині є Михайло Коротін. Ця компанія в реєстраційних даних вказала номер телефону такий самий як і у фірми «Апекс-2008», одним з перших засновників якого був Михайло Добнєв. На нього також була зареєстрована фірма «Укркиївресурс», яка брала участь у схемі по приватизації земель «Межигір’я».

Менш ніж за рік участі у державних тендерах «Донбас ойл» отримало підряди на 295,78 млн грн.

Нагадаємо, цієї зими на складах державного підприємства «Вугілля України» скупчився рекордний надлишок вугілля –  7 млн тон. Експерти пов’язують це зі збільшенням видобутку вугілля на нелегальних шахтах, що реалізується через фірми, наближені до сина президента Олександра Януковича.

У січні 2013 року енергетичні компанії Ріната Ахметова також відмовились купувати державне вугілля.