Годувальники Єжеля і при новому міністрі оборони зберегли контроль над кухнею за старою схемою
28.03.2013   //  

Міністерство оборони України в березні уклало низку угод з ТОВ «Метсобстар-ХК», ТОВ «Оптукрпром-ВР», ПП «Артек-союз», ТОВ «Укрпродакорд ОР» на послуги з харчування особового складу військових частин на навчальних закладів Збройних Сил України на 75,48 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки Міноборони продовжувало діючі контракти з минулорічними постачальниками до 30 квітня 2013 р (весь перелік нижче).

Продовження контрактів Міноборони пояснило проблемами з проведенням «відкритих торгів» на харчування в 2013 році.

Відповідні тендери було оголошено в грудні, однак дві маловідомі компанії – «Люкс Про Форм» і «Домкраст» – відразу подали скарги до Антимонопольного комітету на дискримінаційні вимоги, встановлені міністерством в конкурсній документації. В тому числі дискримінаційними називались вимоги щодо необхідності використовувати для харчування військових продукти національного виробництва, допускаючи імпортні продукти у випадку, коли вони не виробляються в Україні. Також скаржники вимагали, щоб в конкурсній документації були точно прописані адреси військових частин, а не просто вказувався населений пункт дислокації.

По ходу розгляду одна з компаній відкликала свою скаргу, а вимоги іншої були частково задоволені – вимога щодо імпортних продуктів була відмінена.

Разом з тим, розгляд скарг відбувався в лютому і Міноборони було змушене перенести розкриття пропозицій по відкритим торгам на березень. Це в свою чергу могло призвести до того, що військові б залишились без харчування. Тому Міноборони провело закупівлю «в одного учасника» з минулорічними постачальниками.

Нагадаємо, нинішні годувальники армії вперше отримали підряди Міноборони, очолюваного Михайло Єжелєм, у 2011 році за аналогічною схемою. Тоді фірма «Метсобстар-ХК» оскаржила в АМКУ відкриті торги, і Міноборони найняло вказані компанії за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». Після цього Міноборони проводило відкриті торги, однак всі тендери вигравали призначені компанії.

В грудні 2012 року новим міністром оборони було призначено народного депутата від Партії регіонів Павла Лебедєва.

Дислокація військових частин Годувальник Вартість, грн.
у Київській, Житомирській та Черкаській областях ТОВ «Метсобстар-ХК» 9 372 287
у Харківській, Полтавській, Сумській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській областях та м. Київ ТОВ «Оптукрпром-ВР» 18 259 405
у Вінницькій, Чернігівській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях ТОВ «Метсобстар-ХК» 12 465 450
в АР Крим, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях ПП «Артек-союз» 29 385 159
у Чернігівській, Рівненській, Хмельницькій та Житомирській областях ТОВ «Укрпродакорд ОР» 5 997 146