Військові придумали схему: безкоштовна оренда землі під виглядом її охорони
21.03.2013   //  

Військова прокуратура Чернівецького гарнізону не змогла довести в суді, що

ПП «Виробничо-комерційна фірма Ліском-сервіс» фактично за безцінь орендує понад 200 га у Сторожинецькому районі. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 14 березня.

У червні 2011 року «Ліском-сервіс» уклав із квартирно-експлуатаційним відділом Чернівців договір про спільну діяльність.

Цей договір передбачає передачу фірмі у платне користування до травня 2014 року земельної ділянки площею 202,1 га, а також ділянки площею 1,97 га разом із водоймами.

Першу ділянку фірма взялася охороняти, відповідно, не платячи за оренду. На другій вона отримала право самостійно господарювати і «отримувати продукцію рослинництва та рибальства». При цьому договором була встановлена плата за користування ділянкою площею 1,97 га у розмірі 792,52 грн. Оплата за рік чи за місяць – не повідомляється.

Заступник військового прокурора, який представляв інтереси Міноборони та Квартирно-експлуатаційного відділу Чернівців, у суді доводив, що фірма, по-суті, орендує державні землі без відповідного рішення органу місцевого самоврядування, а також, зокрема, без здійснення експертної оцінки ділянки.

У відповідь фірма заявила, що її діяльність не можна назвати орендою, оскільки вона не користується усім майном, переданим їй під охорону.

Господарський суд Чернівецької області відхилив позов прокуратури. Він визначив, що сторони при укладені договору не дотрималися вимог законодавства. Були відсутні дозволи ФДМУ та Міноборони на право оренди, експертна  оцінки ділянки, проведення конкурсу. Це означає, що «договір не відбувся як юридичний факт». Відтак, він є неукладений, а недійсним може бути визнаний лише укладений договір.

Апеляційний суд скасував це рішення. Він вказав, що сторони підписали договір та приступили до його виконання, а тому підстави для визнання такого договору неукладеним відсутні.

Однак Вищий господарський суд залишив у силі рішення першої інстанції. Він вказав, що не була здійснена державна реєстрація договору, а тому «не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено».

Власником і директором ПП «ВКФ Ліском-сервіс» є Павло Митрик. Він також є власником ПП «Луч», співвласниками якого до 2006 року були тодішній депутат Чернівецької облради від ВО «Батьківщина» Василь Любимський і його дружина Людмила Любимська, яка протягом 2006-2010 була депутатом Сторожинецької райради. Наразі пожружжя Любимських є власниками ТОВ «Луч-Інтур». У селі Чудей Сторожинецького району вони мають приватний будинок.

Зазначимо, що нещодавно Держфінінспекція виявила, що Квартирно-експлуатаційного відділу Чернівців фактично за безцінь здавав в оренду приміщення в центрі міста площею понад 5 тис кв м, від чого місто недоотримало 1,25 млн грн.