Фірма Колеснікова висмокче ще 3 мільйони з державних свиноводів, яких банкрутують вже два роки (додано)
21.03.2013   //  

(Додано повідомлення “АПК-інвест”)

ДП «Дослідне господарство Донецького інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук» (сел.Піски, Донецька обл.) 15 березня за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «АПК-Інвест» на допоміжні послуги по вирощуванню агрокультур на 2,76 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено послуги з передпосівної культивації, посіву з внесенням добрив, обприскування та збирання врожаю на площі 1007 га, а також друге обприскування 500 га.

Державне підприємство займається розведенням свиней. ПрАТ «АПК-інвест», яке через ЗАТ «Укрінвест» контролюється народним депутатом від Партії регіонів Борисом Колесніковим, є одним з найбільших свинини в Україні (торгові марки «М’ясна весна» і «Ковбасхарчпром»).

Цього разу «Дослідне господарство» провело відкриті торги. У попередні два роки фірма «АПК-інвест» отримувала підряди держпідприємства по неконкурентній процедурі «в одного учасника». З вересня 2011 року «АПК інвест» отримало підряди Дослідного господарства на 16,69 млн грн.

Співробітництво ДП і фірми Колеснікова розпочалось саме тоді, коли Донецький господарський суд порушив справу про банкрутство Дослідного господарства за позовом Ясинуватського управління Пенсійного фонду про стягнення боргу у розмірі 812 тис грн. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, держпідприємство досі знаходиться в стані банкрутства.

В 2011 році Борис Колесніков, який тоді був віце-прем’єром, зі статками $430 млн піднявся з 42-го на 19-е місце в рейтингу «Forbes-Україна».

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від гендиректора ПрАТ «АПК-Інвест» Романа Распопова. Він не погоджується з використанням словам «висмоктали» у заголовку новини, оскільки вважає співпрацю своєї фірми з державним підприємством «соціальним проектом». Подаємо весь текст повідомлення:

«Вказані у новині дані щодо сфери діяльності Інституту не відповідають дійсності. Дана наукова установа займається дослідженням процесів у галузі рослинництва.

Компанія «АПК-ІНВЕСТ» брала участь у тендері саме щодо надання допоміжних послуг із вирощування культур. Фактично мова йде про нестачу у наукової установи власних технічних засобів для посіву зернових та їх вирощування. Наразі Інститут має можливості для обробітку до 800 га, загальна ж площа становить близько 5000 га. Без обробітку ця земля стоятиме пусткою і заростатиме бур’яном.

Наша компанія має відповідний парк сучасної техніки, і надає її Інституту. Крім того, ми також надаємо послуги із посіву зернових (передпосівної культивації, посіву з внесенням добрив, обприскування та збирання врожаю) за конкурентними цінами. Прибуток компанії є мінімальним.

Таким чином, наша участь у тендері із закупівлі допоміжних послуг із вирощування агрокультур є швидше соціальним проектом, аніж можливістю заробити на державній установі. Це, вочевидь, і є однією із причин, через яку у попередні роки, крім компанії «АПК-ІНВЕСТ», інші учасники не зголошувалися брати участь у такому тендері. Відтак вважаю некоректним вживання слова «висмоктувати» у заголовку».

Від «Наших Грошей»

Те, що наукова установа має основним видом діяльності «розведення свиней» – це не наша фантазія, а дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб (див. скрін). В цьому ж реєстрі повідомляється, що держустанова має справу про банкрутство, оскільки раніше не змогла виплатити Пенсійному фонду 812 тис грн. На фоні цієї мізерної заборгованості через державну установу пройшло вже майже 17 мільйонів гривень на адресу приватної компанії. А заплатити грошей Пенсійному фонду досі немає. Також відмітимо, що останнього разу у “АПК-Інвесту” було два конкуренти на відкритих торгах. Тобто бажаючі мати справу з держустановою зявились.

Відтак дякуємо «АПК-Інвест» і Роману Распопову за реакцію на повідомлення «Наших Грошей». Бажаємо,  дослідному господарству державного інституту якнайшвидшого фінансового оздоровлення.

34590782