«Укренерго» вдвадорога купило трансформатор у людей, які розбудовують сонячний бізнес Клюєва
15.03.2013   //  

Північна електроенергетична система ДП «НЕК «Укренерго» 15 лютого за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Енерговугіллявидобування» на придбання трансформатору ТДН-40000/110-У1 вартістю 9,48 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Трансформатор має бути поставлений на підстанцію «Лосєве» у Харкові до червня 2013 року.

В тендері брали участь п’ять компаній, три з яких пропонували трансформатор дешевше від переможця. Однак ці заявки було відхилено з різних приводів.

Наприклад, запорізьке ПАТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» пропонувало трансформатор за 5,95 млн грн. Компанія контролюється структурами російських підприємців Олексія Мордашова («Электрозавод») та Костянтина Григоришина («Запорiжтрансформатор», нещодавно завод виставлено на продаж, ймовірним покупцем називають групу «Силові машини» Мордашова).

Майже вдвічі дешевша заявка запорізької фірми була відхилена з формальних обставин. Заявкою було передбачено 50% попередньої оплати, тоді як в замовник вимагав не більше 30%. Разом з тим, третина вартості трансформатору від фірми-переможця становить 3,16 млн грн., що навіть більше, ніж половина ціни запорізького трансформатора – 2,98 млн грн.

Також запорізька фірма внесла гарантію банку для участі у торгах у розмірі 112 200 грн., тоді як замовник вимагав на 20 гривень більше. Також у заявці були відсутні печатки і підписи на шести сторінках, не вказано головного бухгалтера і не надано технічну документацію на трансформатор російською або українською мовою.

ТОВ «Енерговугіллявидобування» зі статутним капіталом 37,5 тис грн. зареєстровано на Вадима Даньярова та Миколу Закревського.

Ця фірма володіє 37% статутного капіталу ТОВ «Зв’язоктехсервіс», яка останні два роки отримує державні підряди на будівництво електромереж до сонячних електростанцій «Актів солар» на півдні України (див. «Сонячна орбіта Клюєва»).

До 2010 року власниками «Енерговугіллявидобування» були Іван Випна і Галина Кизима. Раніше Кизима працювала в приватних структурах і у системі «Нафтогазу України». У травні 2010 року Кизиму призначено заступником директора з економіки та фінансів ДП «НЕК «Укренерго». З того часу її колишня фірма отримала підряди в системі “Укренерго” на 41,03 млн грн.

Випна у 2006 році очолював «Нафтогазобслуговування» – дочірнє підприємство «Нафтогазу», який тоді очолював донеччанин Володимир Шелудченко, власник «Донецькоблгазу».

Також Випна відомий як директор ПрАТ КП «Укренергомонтаж». Ця компанія з 2011 року отримала державні підряди на 3,77 млрд грн. на розбудову електромереж України, в тому числі і від «Укренерго». Акціонерами «Укренергомонтаж» є представники групи Дмитра Фірташа та кіпрська компанія  «Максімалема лімітед» (Maximalema Limited). Цей офшор також контролює фірму, якій належить «Гостинний двір» у Києві. (див «Высоковольтная линия передач «Гостиный двор – Межигорье».)