Прокуратура програла забудовникам майже гектар землі біля моря
15.03.2013   //  

Одеська прокуратура не змогла вигнати забудовників, які самочинно побудували дворівневий паркінг на схилах пляжу «Отрада» і претендують на землю біля нього. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 27 лютого.

За даними прокуратури, у 2010 році ТОВ «Кінкан» самовільно збудувало в Одесі по вулиці віце-адмірала Азарова, 28/1, паркінг на 340 легкових автомобілів площею 7 535 кв м.

Фірма у 2007 році отримала лише дозвіл на проектування та будівництво паркінгу, але документи, що підтверджують право користування земельною ділянкою площею 0,89 га вартістю 22,6 млн грн, та дозвіл на виконання будівельних робіт у неї відсутні.

Втім, це не завадило Господарському суду Одеської області влітку 2010 року визнати за ТОВ «Кінкан» право власності. Того ж дня (!) Одеський апеляційний суд залишив це рішення в силі.

На початку 2011 року Вищий госпсуд скасував ці рішення і відправив справу на новий розгляд, однак фірма за цей час встигла отримати свідоцтво про право власності на побудований об’єкт. Його видав виконком Одеської міськради у той же день, коли вийшло відповідне розпорядження Приморської райдержадміністрації.

При новому розгляді справи суди відмовили «Кінкану» у визнанні права власності на паркінг. Однак, до винесення цих рішень – у квітні 2011-го – фірма продала свою забудову ТОВ «Ремус-С».

Прокуратура Одеської області на початку 2012 року звернулася до суду з вимогою визнати недійсним договір купівлі-продажу між «Кінканом» і «Ремус-С», знести паркінг і звільнити ділянку.

Однак, всі суди прокуратура програла, оскільки ТОВ «Ремус-С» визнаний добросовісним набувачем нерухомого майна.

Що ж стосується землі під паркінгом, то у грудні 2011 року Одеська міськрада затвердила проект землеустрою для продажу ділянки площею 0,64 га по вул. Віце-адмірала Азарова, 28/1 фірмі «Ремус-С». Остання за викуп ділянки навіть перерахувала авансовий внесок у розмірі 1,15 млн грн.

Проект про продаж цієї ділянки фірмі «Ремус-С» неодноразово виносився на розгляд міськради, однак через втручання прокуратури і судові процеси відкладався.

За даними місцевих ЗМІ, як і випадку із санаторієм «Магнолія», власником якого стали структури Костянтина Ткача (ТОВ «Фейм Груп», ДП «Транс Океан Тур» и ПІІ ТОВ «Аверс»), Одеська міськрада намагається продати фірмі «Ремус-С» ділянку за заниженою ціною – 5,5 млн грн (тобто близько $10 тис за сотку, що в 4-5 разів нижче від ринкової вартості). Однак угоду вже кілька разів зривала прокуратура.

Нинішнім власником ТОВ «Ремус-С» є Ігор Нікітін, який разом із співвласником ТОВ «Кінкан» Геннадієм Беседовським, а також тим самим Костянтином Ткачем володіють фірмою ТОВ «Аверс-торг».

Ткач також відомий як співзасновник ТОВ «Міський єдиний розрахунковий центр» (ГЕРЦ), через який проходять майже всі комунальні платежі одеситів.