Справу по забудові племінником Кучми 18 гектарів між Ланжероном і Аркадією вирішують на користь забудовників
06.03.2013   //  

Фірма «Одеська будівельна компанія «Вікоіл» продовжує вигравати судові процеси у справі про надання їй під забудову берегових схилів від пляжу «Ланжерон» до курорту «Аркадія». Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

18 лютого Вищий госпсуд остаточно відмовив державному науково-дослідному інституту проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя. Таким чином інститут зобов’язаний підготувати і передати будівельній фірмі документацію, яка дозволяє проводити забудову берегових схилів.

Нагадаємо, у 2004 році будівельна компанія «Вікоіл» та начальник Управління інженерного захисту території міста й розвитку узбережжя Одеської міської ради Володимир Соколов уклали договір про інвестиційну діяльність. Як згодом заявили у міськраді, це було зроблено з перевищенням повноважень.

Фактично вони домовилися про забудову об’єктами рекреаційного призначення 18 га берегових схилів від пров. Купальний до вул. Адмірала Азарова в Одесі.

Процес застопорився на етапі затвердження детального плану території. Його має розробити «Діпромісто», за що будівельна фірма вже перерахувала інституту 341 тис грн. Однак розробка цього документу неможлива без кадастрових карт, які інституту має надати міськрада, чого вона досі не зробила.

«Вікоіл» з 2007 року намагається через суд змусити міськраду і інститут підготувати для нього містобудівну документацію. Справа розглядалася неодноразово. Спочатку,отримавши відмови, фірма дійшла до Вищого господарського суду, який відправив справу на новий розгляд.

Врешті, 1 березня 2012 року суд заборонив Одеській міськраді управляти береговими схилами. Крім того, суд зобов’язав міськраду передати інституту документи, необхідні для розроблення детального плану території, а також затвердити ескізний проект забудови «Вікоілу».

За даними місцевих ЗМІ, мер Одеси вже був оштрафований на 340 грн за невиконання рішення суду. Варто зазначити, що раніше Одеська міськрада спробувала через суд скасувати договір із фірмою, однак їй нічого не вдалося. При цьому міськрада пропустила строк подачі апеляції на рішення суду від 1.03.2012.

У свою чергу інститут «Діпромісто», якого суд зобов’язав розробити містобудівну документацію і передати її будівельній фірмі, звернувся до суду за роз’ясненнями. По-перше, з 2004 року змінилося законодавство, а по-друге, інститут вказував, що не може розробити документацію без кадастрових карт, які йому має надати міськрада. Втім, суди відмовили інституту, посилаючись на те, що він фактично просив не роз’яснення рішення суду, а пояснення, якими саме нормами закону керувався суд при винесення рішення. 18 лютого цього року Вищий господарський суд залишив це рішення в силі.

ТОВ «Одеська будівельна компанія «Вікоіл» була заснована у 2003 році одеситом Ігорем Карпенко та іншою фірмою з Києва – ТОВ «Вікоіл», якій належало 80% статутного капіталу «Одеської БК «Вікоіл». В свою чергу одним з засновників київської фірми на той час був Володимир Олександрович Кучма – племінник тодішнього президента Леоніда Кучми.

Мешканець Дніпродзержинська Володимир Кучма та його дружина Антоніна також входять до складу керівних органів і є основними акціонерами ЗАТ «М’ясо-молочний комбінат «Сіверський». Цей комбінат розташований в селі Чайкіно Чернігівської області, де народився Леонід Кучма. До грудня 2004 року цей комбінат був державний. А за кілька днів до того, як Кучма покинув пост президента України, Міністерство агрополітики припинило діяльність держпідприємства і дозволило приєднати його до приватної фірми «Сіверська» племінника Кучми.

Фірма Кучми «Вікоіл» вийшла зі складу засновників «Одеської будівельної компанії «Вікоіл» в кінці 2005 року. Її замінив киянин Юрій Смиков.