Суди дозволили впливовим бізнесменам безплатно забрати у Міноборони 40 га землі
04.03.2013   //  

Житлово-будівельний кооператив «Самдея» отримав 40 га із земель танкодрому на Харківщині. Своє право власності на ці землі бізнесмени вже підтвердили в суді. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 19 лютого.

У січні 2010 року Солоницівська селищна рада безоплатно віддала  у власність ділянку площею 40 га  кооперативу «ЖКБ «Самдея».

Районний прокурор, який представляв інтереси Міноборони, звернувся до суду лише у 2012 році. Прокурор доводив, що кооперативу передана земля, яка належить факультету військової підготовки НТУ «Харківський політехнічний інститут» і входить до земель оборони, які не підлягають відчуженню. Більше того, ця земельна ділянка знаходиться за межами Солоницівки – у селі Подвірки.

Серед іншого прокурор надав суду акт перевірки Держінспекції сільського господарства в Харківській області від 19.06.2012 року. Відповідно до акту, виділені земельні ділянки входять до єдиного масиву площею 392,5 га, який за радянських часів був у власності Харківського танкового училища, а сьогодні – у факультету військової підготовки НТУ «ХПІ».

Суд не прийняв до відома результати цієї перевірки, оскільки вона була проведена без представників кооперативу, а також не були надані кадастрові зйомки, які дозволили б стверджувати про накладки земельних ділянок.

Крім того, суди вказали, що прокурор надав незасвідчені належним чином ксерокопії документів стосовно ділянки. Відтак, у підсумку позов не задовольнили.

Натомість суд погодився із доводами кооперативу. Останній переконував, що землі танкодрому знаходяться в межах Солоницівки, як доказ було надано лист харківської філії Держкадастру від 07.12.2011.

Крім того, у матеріалах суду сказано, що у 2003 році 312,5 га земель Міноборони на території Дергачівського району Харківської області через їх «нераціональне використання» було передано до земель запасу.

У липні 2012 року районна прокуратура повідомила, що відкрила кримінальну справу стосовно екс-начальника управління Держкомзему, який погодив відведення земель Міноборони. Чим вона закінчилась – не повідомлялось.

Власниками ОК «ЖБК «Самдея» нині є Мирослав Балюк, Світлана Аріх та Вадим Кононенко. Вони також є власниками ще низки подібних кооперативів.

Ігор Аріх є депутатом Харківської міськради від Партії регіонів, його пов’язують із мером Харкова Геннадієм Кернесом. Мирослав Балюк – один із тих, хто отримав землю у харківському Лісопарку.

В 2008-2011 роках до складу засновників «Самдеї» входив Іван Павлович Жигалкін. Людина з таким ФІО з 2010 року є суддею господарського суду Харківської області.