Кернес і Лукьянченко знову не мають грошей на повернення «єврофутбольного» кредиту Колеснікова
04.03.2013   //  

ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» у лютому знову пролонгував виплати Донецьком і Харковом по кредитам, наданим у 2010 році на придбання автобусів та тролейбусів до Євро-2012. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Департамент бюджету і фінансів Харківської міськради відклав відповідну угоду з «Укрексімбанком» 8 лютого. Мерія повинна була сплатити до цього часу транш у розмірі 85 млн грн. з загальної суми кредиту 350 млн грн. Однак виплата пролонгована, плата за це складає 2,80 млн грн.

«В той же час, погашення такої суми коштів на сьогодні є проблематичним, з огляду на необхідність здійснення на початку року в першочерговому порядку розрахунків за кредиторською заборгованістю 2012 року, яка виникла через несвоєчасне проведення наприкінці 2012 року платежів органами Державної казначейської служби України», – йдеться в обґрунтуванні.

Це вже шоста пролонгація кредиту Харківською мерією, вартість відповідних угод становить вже 67,71 млн грн. В попередніх випадках мерія пояснювала неможливість виплатити борг через спрямування «всіх можливих коштів на виконання» програми підготовки до Євро-2012, а також вибухом газу у одному з житлових будинків і спрямуванням коштів на ліквідацію цієї аварії.

Донецький міськвиконком уклав аналогічну угоду з «Укрексімбанком» 1 лютого. Мерія за 3,30 млн грн. пролонгувала виплату по одному з п’яти траншів кредиту 350 млн грн. В Донецьку необхідність пролонгації пояснюють «недостатністю коштів у бюджеті розвитку міського бюджету». Разом з тим Донецький міськвиконком, два транші погасив повністю. Виплати по решті було перенесено, загальна вартість пролонгації становить вже 12,60 млн грн.

Нагадаємо, в 2010 році міста, приймаючі Євро-2012, по ініціативі віце-прем’єра Бориса Колеснікова взяли кредити в «Укрексімбанку» на придбання автобусів та тролейбусів «Львівського автозаводу». Підприємство Ігоря Чуркіна також по ініціативі Колеснікова було обрано монопольним постачальником комунального транспорту в рамках підготовки до Євро-2012.