Як зникає Коломойський
20.02.2013   //  

Закупівля палива для регіональних філій «Укрпошти» на 66 мільйонів гривень яскраво продемонструвала – влада не хоче бачити «приватівців» у якості постачальників державних установ.

Схема виявилась досить простою, а відтак і ефективною по відношенню до колись всесильного на паливному ринку олігарха.

Улистопаді «Укрпошта» оголосила п’ять тендерів на постачання палива для своїх регіональних філій у першому півріччі 2013 року: для Заходу, Сходу, розділеного навпіл Центру України і окремо Донецької області та Донецька (тут ціни, які було отримано для кожного регіону).

Розкриття пропозицій призначили на 4 січня. Однак 26 грудня, за кілька днів до п’яних свят, посеред яких мав відбутись тендер, поштарі вирішили підрихтувати вимоги до учасників конкурсу. І зробили це дуже технічно.

По-перше, змінили вимогу до забезпечення конкурсної пропозиції. Якщо спочатку його вимагали у вигляді застави, то за новою версію – у вигляді банківської гарантії. Простою мовою – змінили шило на мило, однак ця зміна вимагала миттєвої перереєстрації документів в «Ощадбанку». А хто працював з держбанком у період свят розуміє наскільки можливо зробити таку річ.

По-друге, поштарі додали вимогу про те, щоб учасник торгів документально підтвердив, що у нього в кожному регіоні є хоча б одна автозаправка на відстані не більше 5 кілометрів від міста дислокації транспорту «Укрпошти». У початковій версії вимога щодо близькості АЗС до поштарів також була. Але тепер треба було подати весь перелік, оформлений згідно з формою. Із вказанням фактичних відстаней до поштових відділень у сотнях міст, містечок і селищ.

У повній відповідності до букви закону поштарі також перенесли тендер на 14 січня, аби учасники могли скорегувати свої заявки.

Але буква – буквою, а дух – духом. Саме в ці дні над державою витав український рамадан.

Віруємо, що поштарі розстарались і опублікували свої нові вимоги на сайті «ВДЗ» відразу по 26-му грудня, коли це рішення було прийнято, і до початку свят, коли українці (у тому числі і банкіри) почали впиватись шампанським під привітання Януковича. Тобто  віруємо в те, що всі потенційні учасники тендеру «Укрпошти» були в рівних умовах щодо ознайомлення з новими вимогами.

Але віра – вірою, а факти – фактами.

Лише один учасник зміг подати заявки на всі п’ять тендерів – фірма «Авіас» з групи Ігоря Коломойського. І це не дивно, оскільки у «Привата» найбільша мережа АЗС в Україні.

Але потужна фірма прийшла з папірцями, оформленими згідно із застарілими вимогами. І у повній відповідності з законом її заявки було відхилено, незважаючи на те, що «Авіас» пропонував бензин на 5-6% дешевший від майбутнього переможця по кожному з тендерів.

Разом із тим, усі ці святкові ігрища з новими вимогами не стали снігом на голову для інших учасників. На кожен з п’яти тендерів з’явилось ще по парі необхідних для відкритих торгів учасників (всі цінові пропозиції в таблиці внизу). І у кожного банківська гарантія, і таблички з кілометрами оформлені належним чином, і фірми формально не пов’язані одна з одною. Мабуть, ці бізнесмени не гуляли по «буковелям», а чітко тримали руку на пульсі «Укрпошти», ловлячи кожний подих конкурсного комітету поштарів. А може вони понаймали екстрасенсів, які їм просто на гонорарній основі ще задовго до 26 грудня напророчили зміну вимог «Укрпошти».

В жодному випадку цей текст непотрібно розцінювати як спробу захистити Коломойського, або звинуватити «Укрпошту» в нечесній грі.

Здобутки “Авіасу” на державних тендерах у січні 2013, 2012 і 2011 років

Просто описаний нами випадок є ще одним жирним штрихом ціною 66 мільйонів гривень у загальній картині переподілу паливного ринку. Згідно зі спостереженнями «Наших Грошей» за паливними тендерами вимальовується така картина маслом. У другій половині 2012 року «Авіас» почав зазнавати нищивних поразок на найбільших тендерах державних установ. Наприклад, Ігорю Єрємєєву було віддані перемоги в тендерах МВС. та «Укрзалізниці». Але окрім цього, «приватівці» – власники кожної четвертої автозаправки в Україні – різко впали в очах і менш потужних замовників. Різко – це не фігура мови. У січні 2013 року «Авіас» виграв тендерів на суму у 35 разів меншу, ніж цього ж місяця у 2012 та 2011 роках.

Також симптоматичні чутки, які кілька днів тому поповзли фінансовим ринком – Коломойський виходить із «Укрнафти» і разом з тим поновилась справа про банкрутство «Укртатнафти». І це все на фоні самознищення «Аеросвіту».

Але чутки – чутками, а факти – фактами. Єдине, що ми точно бачимо в «Віснику держзакупівель», так це те, що державні органи і підприємства готуються жити без бензину від Коломойського. І якщо олігарх з Монако раптово розпорядиться зачинити всі півтори тисячі своїх АЗС в Україні, то принаймні державні установи будуть мати контракти з іншими постачальниками.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Учасник тендеру Ціна пропозиції, грн.
Волинська, Житомирська, Закарпатська, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області та АР Крим
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 15 097 690
ТОВ «Золотий Екватор» 16 102 376
ПП фірма  «Яско» 16 318 077
Для Сумської, Севастопольської, Полтавської, Київської обласної, Київської міської, дирекцій (філіалів) УДППЗ “Укрпошта”, дирекції “Автотранспошта” УДППЗ “Укрпошта” та ГНЦ “Зелена Буча”
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 8 631 644
ТОВ «Техісо» 9 738 728
ТОВ «Техойл» 9 271 987
м.Донецьк та Донецька обл.
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 2 704 770
ТОВ «Параллель-М ЛТД» 2 885 972
ТОВ фірма  «Монблан» 2 880 738
Донецька обл.
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 2 310 762
ТОВ «Параллель-М ЛТД» 2 455 067
ТОВ фірма  «Монблан» 2 456 538
Для Вінницької, Кіровоградської, Івано-Франківської, Хмельницької, Львівської, Харківської дирекцій (філіалів) УДППЗ “Укрпошта”
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 13 402 504
ТОВ «Квартет» 15 159 825
ПП «ОККО-Бізнес» 14 293 911
Для Одеської, Запорізької, Черкаської, Херсонської, Луганської, Дніпропетровської, Чернігівської дирекцій (філіалів) УДППЗ “Укрпошта”
ТОВ виробничо-торгівельна фірма  «Авіас» 20 159 928
ПП «Компанія «Надежда» 21 418 383
ТОВ «Веста Сервіс» 21 281 988