Семиноженко знову віддав віргінській офшорці 15 мільйонів на антарктичну експедицію
07.02.2013   //  

Національний антарктичний науковий центр Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України 29 січня за результатами тендеру уклав угоду з фірмою «Subden Universal Ins» (Віргінські острови) на послуги з підготовки та проведення XVIIІ Української антарктичної експедиції вартістю 1,40 млн євро, або 15,20 млн грн. по курсу НБУ. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Офшорна компанія повинна в січні-березні забезпечити перевезення 12 зимівників на станцію «Академік Вернадський», що на острові Галіденз, і повернення в Україну 11 зимівників, які знаходились в складі попередньої експедиції. Для нових зимівників потрібно купити авіаквитки за маршрутом Київ-Буенос-Айрес-Ушуайя та назад. Також потрібно забезпечити перевезення 15 вчених сезонного загону морським шляхом.

Віргінський офшор «Subden Universal Ins» отримує підряди на підготовку українських експедицій щонайменше три роки. В 2012 та 2011 роках послуги фірми коштували по 1,35 млн євро. Тоді до складу експедицій входило по 11 зимівників.

Фірма-постачальник має забезпечити зимівників витратними матеріалами, обладнанням і харчами на весь час дії експедиції, у тому числі передбачено 1,5 т картоплі, 50 кг сала, півтони свинячої вирізки, 40 літрів горілки, 222 літри пива та інших продуктів (все меню тут). Продукти для зимувальників закуповуються коштом державного бюджету.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Амкріс». Засновниками української фірми є Олег Гапон та ТОВ «Новінтех». Олег Гапон станом на квітень 2010 року був відомий як акціонер харківського «Інноваційно-промислового банку» разом з директором Держагентства з питань науки Володимиром Семиноженко, який є розпорядником  коштів на антарктичну експедицію.