Обездолені. Шуфрич із Рудьковським позбулись газового бізнесу на користь друзів сім’ї (додано)
27.01.2013   //  

(Додано повідомлення прес-служби “Метал-Юніон”)

Народні депутати Нестор Шуфрич і Микола Рудьковський вирішили проблеми свого підприємства – ПАТ «Нафтогазвидобування» –  за рахунок  втрати над ним контролю. Про це в «Коментарях» пише Дмитро Рясний.

15 січня 2013 року Окружний адміністративний суд м.Києва припинив дію наказу Держслужби геології та надр від 22 листопада 2012 року N 565, який зупиняв дію дозволів «Нафтогазвидобування» на розробку Семиренківського газового і Мачуського газоконденсатного родовищ.

Одночасно під час судового розгляду на ПАТ «Нафтогазвидобування» змінилась охоронна фірма. Нею стало ТОВ «Скат-ПКБ», безпосереднім власником якого є ПАТ «Метал Юніон» бізнесмена Руслана Циплакова.

Циплаков є відомий широкому загалу тим, що є з найближчих партнерів Віктора Януковича-молодшого з автоспорту.

За кілька місяців до того в ПАТ «Нафтогазвидобування» змінився керівник. Як писав тоді «Форбс-Україна»,  ним став Яків Проскурня,  дружина якого – Тетяна Проскурня – є членом правління «Метал Юніону», де відповідає за юридичний напрямок.

Швидке вирішення проблеми «Нафтогазвидобування» мало під собою економічну основу. Старим власникам простій підприємства був невигідним через втрату від щоденного виторгу 2 млн куб. м газу. Новим – через те, що консервація свердловин в аварійному режимі скорочує їхню продуктивність в подальшій експлуатації.

Проблеми в ПАТ «Нафтогазвидобування»  з’явились на початку минулого року. У лютому 2012 році було викрадено голову правління ЗАТ “Нафтогазвидобування” Олега Семінського.

У квітні 2012-го «Нафтогаз України» відмовився включати газ «Нафтогазвидобування» в розрахунковий баланс розподілу природного газу по Україні.

ПАТ «Нафтогазвидобування» є найбільшою приватною газодобувною компанією України. У 2011 році лише офіційна виручка склала 1,23 млрд грн.

Один із реальних співвласників підприємства – Нестор Шуфрич – оцінював раніше компанію в $ 1 млрд.

Після опублікування цієї інформації до “Наших Грошей” надійшов лист від прес-служби компанії “Метал Юніон”, в якому йдеться про непричетність компанії до управління та володіння “Нафтогазвидобуванням”. Згідно з повідомленням, “Метал Юніон” лише забезпечувало юридичний супровід “Нафтогазвидобування” на прохання одного з акционерів. Чи це був Микола Рудьковскьий, чи Нестор Шуфрич – не повідомляється.

Повний текст звернення:

“У зв’язку з черговою появою в ряді інтернет-видань згадок ПрАТ «Метал Юніон» та акціонера компанії Руслана Циплакова в контексті конфлікту акціонерів ПрАТ «Нафтогазвидобування», вважаємо за необхідне заявити, що фінансово-промислова група «Метал Юніон» ні прямо, ні опосередковано непов’язана з підприємством ПрАТ «Нафтогазвидобування»: не володіє акціями компанії і не має представників в керівних органах «Нафтогазвидобування».

На прохання одного з акціонерів ПрАТ «Нафтогазвидобування» юристи ПрАТ «Метал Юніон» дійсно деякий час забезпечували юридичний супровід ПрАТ «Нафтогазвидобування» з метою запобігання загрози рейдерського захоплення компанії. На даний момент така підтримка не здійснюється”.