Сашко Янукович за півроку продав державним енергетикам вугілля з «копанок» на 12 мільярдів
22.01.2013   //  

Дві останні державні енергокомпанії «Донбасенерго» та «Центренерго» за останні півроку купили вугілля на 12 млрд грн. у компаній, пов’язаних з оточенням Олександра Януковича. Про це пише Сергій Головньов у «Forbes.ua».

З середини 2012 року основні поставки палива двом держкомпаніям здійснюють три трейдера. «Траст Інвест» поставляє вугілля на «Донбасенерго». «Центренерго» купує паливо переважно у фірм «Укрвостокснабжение» і «Консалтінг Кепітал». Кожна з трейдерських компаній заснована однією людиною, яка одночасно є і її директором. Статутний фонд всіх трьох компаній дорівнює 5000 гривень.

«Траст Інвест», засновником якого значиться мешканець Донецька Дмитро Шкляров, зареєстровано в Донецьку за тією ж адресою, де знаходиться офіс бізнесмена Олександра Козодоя. Коли Віктор Янукович був губернатором Донецької області Козодой працював його заступником.

У «Консалтінг кепітал» та «Укрвостокснабжения» в реєстраційних даних зазначений один контактний телефон: (062) 338 05 03. Такий же номер телефону у донецького ТОВ «Рятувальник», яким володіє будівельне підприємство «Кепітел білдінг Корпорейшен», що входить в «МАКО Холдинг» старшого сина президента Олександра Януковича. Цей же номер вказано в реєстраційних даних ще однієї компанії, яку заснував один з топ-менеджерів МАКО.

Прес-секретар ДТЕК з групи Ріната Ахметова Юлія Шиліна повідомила, що «ДТЕК-Трейдінг» не співпрацює з трьома новими постачальниками «Донбасенерго» і «Центренерго». На думку профспілкового діяча, трейдери скуповують дешевий неякісний вугілля, яке видобувається в нелегальних шахтах – «копанках».

«Це однозначно вугілля з «копанок». Я вчора спілкувався з директором шахти «Жданівська», – розповідає голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко. – У нього на складі лежить 30 000 тонн вугілля, який неможливо реалізувати за нормальною ціною».

У грудні минулого року Фонд держмайна оголосив, що 53,3% акцій «Центренерго» і 60,8% акцій «Донбасенерго» мають бути продані в 2013 році.

Основним претендентом на «Центренерго», яка займає по потужності (7,6 ГВт) друге місце серед теплових енергогенерацій країни після «Дніпроенерго» (8,1 ГВт), вважається Янукович-молодший. Ще в 2011 році в наглядову раду компанії увійшов Вадим Доценко, який очолював до цього будівельну компанію «Едельвейс» з корпорації МАКО.

«Донбасенерго» в 2001 році розлучилася з трьома електростанціями. Вони були продані «Східенерго» з групи ДТЕК. Найбільш імовірним покупцем держпакета учасники ринку вважають Ріната Ахметова.