Азаров дав 98 мільйонів на розвиток сонячного бізнесу Клюєвих
08.01.2013   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 29 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Зв’язоктехсервіс» на виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт з постачанням обладнання за проектом «ЛЕП 110 кВ Придунайська – Залізничне та пристанційний вузол (підстанція «Придунайська» на 110 кВ)». Вартість угоди склала 97,69 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Єдиним конкурентом була Корпорація виробничих та комерційних підприємств «Союз», яка пропонувала виконати роботи дорожче лише на 0,2%.

ЛЕП для підключення об’єкту альтернативної енергетики в Одеській області мають збудувати коштом державного бюджету до кінця 2013 року. Проект включено до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, затвердженої урядом Миколи Азарова.

В 2012 році компанія «Activ Solar» збудувала сонячні електростанції «Дунайська» та «Старокозаче» в Одеській області.

Засновником «Activ Solar» у 2008 році виступала австрійська фірма Slav Beteiligung GmbH, стовідсотковим власником якої була компанія зі співзвучною назвою «Slav AG», що, в свою чергу, належить секретарю РНБОУ Андрію Клюєву та його брату Сергію Клюєву, народному депутату від Партії регіонів. Генеральний директор «Activ Solar» Каве Ертефай доводиться зятем Сергію Клюєву. Син Андрія Клюєва Богдан Клюєв працює менеджером з розвитку в «Activ Solar LLC» (Ukraine). Компанії Клюєва зареєстровані в тому ж будинку, де «Activ Solar» має своє представництво в Україні.

Наприкінці 2008 року право власності Activ Solar було передано Каве Ертефаю. У липні 2009 року право власності було передано «P&A Corporate Trust» (Ліхтенштейн), на яку також заведено власність компаній, що володіють «Межигір’ям» та «Сухолуччям». У червні 2012 року власник австрійської авіакомпанії Diamond Aircraft Industries Крістіан Дріз заявив, що він володіє контрольним пакетом «Activ Solar».

Компанія «Зв’язоктехсервіс» має засновниками Олега Семенко, ТОВ «Енерговугіллявидобування» і ТОВ «Де Санктіс-Інвест», пов’язане з ліхтенштейнською компанією «P&A corporate trust».

Директором «Де Санктіс-Інвесту» є Гліб Лєшков. Він займав керівні посади в компаніях з будівельної групи «Розвиток», пов’язаної з сином прем’єр-міністра Олексієм Азаровим.

«Зв’язоктехсервіс» почав вигравати тендери «Укренерго» в 2011 році, отримавши підряди на 382,32 млн грн. Всі кошти фірма отримала на під’єднання об’єктів «Актив солар» до енергетичної мережі України.