Парад хіт-парадів-2012
02.01.2013   //  

В 2012 році в «Віснику державних закупівель» було опубліковано оголошення про результативно проведені тендери на загальну суму 520,20 млрд грн. Однак до цих грошей є ряд уточнень.

Не всі ці гроші можна вважати прямими видатками держпідприємств, державного та місцевого бюджетів.

Наприклад, з усієї суми 93 млрд грн. припало на операції «Нафтогазу України» по облігаціям внутрішньої державного позики. В ціну цих закупівель ввійшла і номінальна вартість конвертованих ОВДП (90,35 млрд грн.), і процентні виплати (2,36 млрд грн.). Лише проценти можна вважати видатками «Нафтогазу».

Також не всі видатки припадають на 2012 рік.

Наприклад, наприкінці 2012 року «Нафтогаз» взяв кредит у Державного банку розвитку Китаю у розмірі $3,656 млрд. на переведення українських підприємств з газу на вугілля. Кошти по ньому Україна почне отримувати лише через чотири після укладення індивідуальних угод по конкретним проектам. Однак загальна вартість обслуговування кредиту – $2,396 млрд., або понад 19 млрд грн. по нинішньому курсу – потрапила саме в закупівлі 2012 року.

Та сама ситуація з кредитом «Нафтогазу» у розмірі $2 млрд від російського «Газпромбанку». Українська компанія буде сім років виплачувати $1,54 млрд, або 12,32 млрд грн. по нинішньому курсу у вигляді відсотків.

Всі ці масштабні закупівлі призвели до того, що минулого року в системі «Нафтогазу» провели тендери на 177 млрд грн. Це складає третину від усіх опублікованих тендерів-2012.

Разом з тим, не всі видатки були зафіксовані в «Віснику держзакупівель» з незрозумілих причин.

Наприклад, «Укрзалізниця» щороку купує дизпаливо. В 2011 році в «ВДЗ» було зафіксовано угоди  на 5 млрд грн., на аналогічну суму було опубліковано оголошення і в 2010 році. Однак в 2012 році ні спеціалізоване підприємство «Укрзалізничпостач», яке і закуповує паливо, ні жоден інший підрозділ «Укрзалізниці» не опублікував жодного оголошення про закупівлю дизпалива. Нібито всі поїзди перейшли на споживання інших видів палива, які не потрібно закуповувати.

Також досить незрозумілою була ситуація з публікацією оголошень Генеральної прокуратури. Наприклад, після депутатського звернення стало відомо про придбання престижних автомобілів «Тойота камрі», але третина мільярда на будівництво офісу по вул.Різницькій, 13/15 в Печерському районі м.Києва так і зависла в неопублікованому вигляді.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»