Проект сміттєвого заводу в Дергачах за 20 мільйонів замовили рідній фірмі Сабашука
04.12.2012   //  

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради 23 листопада за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «НПО «Рассвет – Енерго» на розробку проектної документації будівництва комплексу з переробки твердих побутових відходів у м. Дергачі Харківської області. Вартість угоди склала 20,97 млн грн.

Йдеться про комплекс переробки відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії. Згідно з конкурсною документацією під полігон відведено 34 га,  потужність сортувальної лінії ТПВ складатиме 40 тис тонн щорічно – це папір (картон), пластмаси, скло, жерсть, алюмінієві банки (фольга), комбіновані відходи.

Також в проект має увійти система збору полігонного газу з проміжними  й магістральними газопроводами та когенераційна електрична станція для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії. На комплексі передбачено установку двох трансформаторних підстанцій: для приймання електроенергії для власних потреб  та для передачі виробленої електроенергії у мережі НЕК «Укренерго».

Проект має бути розроблено до кінця грудня.

Землю під будівництво полігону виділили ще в листопаді 2011 р., а в квітні 2012 р. Харківський міський голова Геннадій Кернес і директор Центру міжнародної співпраці та розвитку (CMSR, Словенія) Гашпер Йєж підписали протокол про наміри. Згідно з документом, сторони мають згодом підписати договір про надання гранту. Міністерство закордонних справ Республіки Словенія має забезпечити фінансування відповідної програми CMSR, якщо забезпечення буде підтверджене то CMSR виділить грант у сумі до 3,5 млн євро на будівництво. Загальна ж вартість проекту наразі оцінюється в 30 млн євро.

Власниками ТОВ «НПО «Рассвет – Енерго» сьогодні є 32 фізособи, однак до квітня  2012 року власником цієї фірми ПАТ «НВО «Рассвет – Енерго» та ПАТ «Рассвет» був Петро Сабашук, колишній народний депутат ВРУ четвертого скликання від «Нашої України», в 2010 р. очолював Запорізький обласний виборчий штаб кандидата в президенти  Віктора Ющенка.