Фірташівець з «Укртрансгазу» віддав менеджеру з приватної фірми Фірташа 93 мільйони за німецькі ліцензії
20.11.2012   //  

Дочірня компанія «Укртрансгаз» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 1 листопада за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «ВІТ!» на придбання ліцензії на програмне забезпечення на загальну суму 92,54 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено подальше впровадження Комплексної автоматизованої системи керування (КАСК) – програмного забезпечення, яке організоване як корпоративна інформаційно-аналітична система модульного типу, що призначена для обліку та управління ключовими ресурсами і бізнес-процесами «Укртрансгазу». Права користування КАСК (ліцензії) належать компанії-розробнику – німецькій корпорації «SAP AG» (Акціонерне товариство SAP Aktiengesellschaft).

Разом з тим, український представник німецької компанії – ТОВ «САП Україна» – брав участь в тендері і запропонував найвищу ціну – майже 143 млн грн. Окрім того ПАТ «Інформаційні комп’ютерні системи» запропонувало послуги за 114 млн грн. Відтак найдешевшою виявилась пропозиція компанії «ВІТ!», яка була створена в квітні цього року – за три місяці до оголошення тендеру.

Власником «ВІТ!» є Людмила Олексіївна Якименко, яку на початку 2012 року було обрано головою наглядової ради ПАТ «Кримський содовий завод» з групи Дмитра Фірташа.

Головою «Укртрансгазу» є Сергій Вінокуров, який до цього очолював компанію «Остхем Україна» та кілька інших структур з групи Дмитра Фірташа, а також виступав засновником кіпрської компанії «Вінокс інвестментс лімітед» (Vinox Investments Limited), що володіє лондонською фірмою «ДВ корпорейшн лімітед (DV corporation limited)», близькою до міністра енергетики Юрія Бойко.

В 2011 році «Укртрансгаз» за 22,32 млн грн. замовив ТОВ «Конім Груп» впровадження КАСК в філії УМГ «Київтрансгаз». В лютому 2012 року компанія замовила ПрАТ «Сітронікс Інформаційні Технології Україна» впровадження КАСК в апараті «Укртрансгазу» та філії «Управління «Укргазтехзв’язок». 1 липня було виконано старт системи. Наразі замовлено програмне забезпечення (повний перелік тут), яке буде впроваджуватись на об’єктах «Укртрансгазу» по наступним адресам: Кловський узвіз, 9/1, просп.Комарова, 44, м.Київ, вул.Маяковського, 49, м.Боярка, Київська обл.