Тижневий вуглепром: чверть мільярда на Панаму, «прокладка» продає вугілля державній шахті
22.10.2012   //  

Державні вугледобувні підприємства 5-12 жовтня за результатами тендерів уклали низку угод на придбання товарів та послуг на суму 503,79 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Панамські» тезки Ахметова отримають 224,33 млн грн.: ТОВ «Компанія «Гірничі машини» – 133,14 млн грн., ПрАТ «НВК «Гірничі машини» – 91,19 млн грн.

Компанії мають однакову назву з машинобудівельним холдінгом «Гірничі машини» в складі групи Ріната Ахметова. Однак в СКМ заперечують зв’язок з цими фірмами. На запит «Наших Грошей» в прес-службі групи повідомили, що холдинг «Гірничі машини» не є акціонером цих компаній і не бере участі в управлінні ними. Також холдинг немає стосунку до панамської фірми «Севард трейдінг інк», яка є засновником ТОВ «Компанія «Гірничі машини», та до британської фірми «Коал Філд Лімітед», яка є основним акціонером ПрАТ «НВК «Гірничі машини». За даними «Наших Грошей», засновником британської фірми є ще одна компанія з Панами «Clean energy invest ltd».

ТОВ «Компанія «Гірничі машини» почала вигравати державні тендери на початку жовтня і вже отримала підряди на 499,53 млн грн. ПрАТ «НВК «Гірничі машини» бере участь в тендерах багато років і отримало підряди на 3,66 млрд грн.

В прес-службі СКМ повідомили, що групу Ріната Ахметова представляє АТ «Торгова Компанія «Гірничі машини». Основним акціонером цієї фірми є кіпрська компанія «UMBH Ukrainian Machine Building Holding Limited». Ахметівські «Гірничі машини» раніше виграли державні підряди на 936,75 млн грн. Раніше в повідомленнях «Наших Грошей» всі три компанії «Гірничі машини» називались як компанії з групи Ахметова. Разом з тим, кінцевий власник панамських компаній невідомий. За даними «Української правди», юридичний супровід швейцарських та голландських активів Олександра Януковича забезпечують ті самі люди, що вели компанії Ахметова.

 

ДВАТ «ШПУ №10» ДП ВАТ «ДХК «Трест Горлівськвуглебуд» отримає 179,12 млн грн. за реконструкцію технологічного комплексу скіпового стволу №1 ВП «Шахта ім.В.М.Бажанова» ДП «Макіїввугілля». Башенний копер шахти було зруйновано в результаті аварії в липні минулого року.

ТОВ «Донбас Ойл» за 37,44 млн грн. продало 48 тис тон вугілля державному «Дзержинськвугілля» по 780 грн./т. Компанія зі статутним капіталом 1 тис грн. була створена в грудні минулого року, її першим засновником був Руслан Миколайович Курок. Нині компанія зареєстрована на Михайла Коротіна.

ТОВ «Ясинуватський машинобудівний завод» отримає 26,00 млн грн. Компанію контролює Віктор Трубчанін, відомий як акціонер банку «Капітал» разом з синами загиблого губернатора Донеччини Євгена Щербаня. Також через ланцюжок засновників половину статутного капіталу компанії контролює депутат Донецької міськради від Партії регіонів Світлана Ємельянова. За останній рік ТОВ «Ясинуватський машинобудівний завод» виграло тендери на 254,24 млн грн.

ТОВ «ДС-8» з групи голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова отримає 8,76 млн грн. від «Луганськвугілля». З врахування цієї закупівлі єфремівські компанії в 2012 році отримали підряди на 1,45 млрд грн.

 

  1. ДП «Макіїввугілля» за 179,38 млн грн. придбало інженерні послуги та замовило реконструкцію технологічного комплексу скіпового стволу №1 ВП «Шахта ім.В.М.Бажанова».
  2. ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1» за 133,14 млн грн. придбало устаткування для переоснащення 12 західної лави пласта С18.
  3. ДП «Артемвугілля» за 91,19 млн грн. придбало різне устаткування.
  4. ДП «Дзержинськвугілля» за 37,44 млн грн. придбало 48 тис тон енергетичного вугілля марок ДГР, ДГ, ГР і вугілля для побутових потреб. Все вугілля замовлено з постачання до вересня 2013 року по однаковій ціні 780 грн./т.
  5. ДП «Красноармійськвугілля» за 26,08 млн грн. придбало різне устататкування.
  6. ДП «Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств» за 10,56 млн грн. придбало послуги з забезпечення охорони навколишнього середовища шахти ім. С.М. Кірова, кабель зі з’єднувальними пристроями, розбирання контори, пилорами №1 та надшахтної будівлі блока стовбура №4 шахти «Голубівська».
  7. ДП «Торезантрацит» за 9,22 млн грн. придбало рейки Р-38 по 14 980 грн./т, сталеві канати.
  8. ДП «Луганськвугілля» за 8,77 млн грн. придбало лісоматеріали хвойних порід.
  9. ДП «Антрацит» за 3,41 млн грн. придбало прилади контролю за параметрами шахтної атмосфери.
  10. ДП «Львіввугілля» за 1,26 млн грн. замовило  капітальний ремонт ГШО.
  11. ДП «Центрально-Західна Компанія «Вуглеторфреструктуризація» за 1,20 млн грн. замовило роботи з благоустрою території проммайданчику по проекту ліквідації шахти «Богачівська» ДВАТ «Шахтоуправління «Ватутінське».
  12. ПАТ «Лисичанськвугілля» за 0,99 млн грн. придбало рукава високого тиску.
  13. ДП «ВК «Куйбишевська» за 0,58 млн грн. придбало 436 тон вугілля ДГ по 1340 грн./т.
  14. ДП «Донецька обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств» за 0,12 млн грн. замовило фізичну ліквідацію будівель та споруд шахти «Петровська».