Юрій Бойко віддає крупні харківські ТЕЦ рідним фірмам
03.10.2012   //  

Приватні структури, близькі до міністра енергетики та вугілля Юрія Бойко, встановлюють контроль над крупними харківськими ТЕЦ. Про це пише Олексій Грибановський в «Forbes.ua».

100% акцій Харківської ТЕЦ-5 збирається придбати ТОВ «Укрістгаз». Повідомлення про це опубліковано в бюлетені «Цінні папери України». Ця ТЕЦ є другою в Україні за розмірами після ТЕЦ-5 в Києві.

Компанія «Укрістгаз» була створена в грудні 2011 року, її засновником виступило ТОВ «Фінансова інжинірингова компанія» (в липні 2012 року новим засновником стала австрійська фірма “Ітонс холдинг гмбх” «Наші Гроші»). директор якої Сергій Астапов відомий як керівник компанії «Кустос інвест», якій належить сєверодонецький завод «Склопластик». Цей завод знаходиться під контролем структур Юрія Бойка. А директор «Укрістгаза» Володимир Крупко перед тим, як очолити цю компанію, працював директором фірми «Укрнадрасервіс», яка в 2008 році ввійшла до списку активів угорського трейдера Emfesz Дмитра Фірташа.

Якщо купівля акцій відбудеться за планом, це стане вже другим об’єктом харківської тепло генерації для оточення Бойко. Навесні 2012 року Міненерговугілля, очолюване Юрієм Бойко, передало станцію «Есхар» в концесію ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія», яка раніше монополізувала поставки вугілля на цю ТЕЦ. Один з засновників цієї фірми – екс-нардеп і колишній заступник Бойко по міністерству і по Республіканській партії Юлій Іоффе.

Також цієї весни знайшла концесіонера ще одна теплоцентраль – Сєвєродонецька. Уряд передав її компанії Ostchem Holding Ltd. Ця станція обслуговує один з хімзаводів Фірташа – сєверодонецький «Азот».