У Миколаєві журналістів розводять як котят
24.09.2012   //  

А сьогодні до нас прийшов кумедний відкритий лист. У формі прес-релізу. Миколаївський облздороввідділ вирішив піддати сумніву нашу новину про те, як місцевий тубдиспансер купив томограф за 6 млн, викинувши дешевшу пропозицію – за 4 млн.

Виявляється, чиновники міста корабелів володіють напрочуд витонченою мовою. Лист рясно всіяний літературними знахідками: «Уривки інформації та особисті висновки, зроблені на власний розсуд», «Бажання створити негативний імідж галузі охорони здоров‘я», «Недостатній професіоналізм окремих представників ЗМІ».  

Спершу ми не мали наміру відповідати: лист прийшов з безкоштовної пошти, і важко вірилось, що поважна інституція  не змогла знайти 20 доларів, аби зареєструвати власний домен. Однак, виявилось, що миколаївські ЗМІ вже розповсюдили думку очільників місцевої медицини. Чим прирекли нас на feedback. Отож.

Суть миколаївського «спростування» полягає в тому, що ТОВ «Акон», яке пропонувало томограф за 4 млн – не могло виграти тендер, оскільки неправильно заповнило документацію. Цитата: «Повідомлення про відхилення пропозиції конкурсних торгів направлено ПП «Анкон» та розміщено в мережі Internet».  

Облздоров якось сором’язливо вирішив упустити те, якої саме довідки бракувало. І так само сором’язливо назвав «Вісник державних закупівель» – мережею Інтернет. А так можна докотитись до фраз на зразок: «Президент України оприлюднив свій указ в Інтернеті».   

Так от у цій мережі Інтернет, тобто у «Віснику» всі «ходи записані». Для того, аби було наглядніше – покажемо це в картинках. Отож, картинка перша.

Як бачите, Миколаївський диспансер загалом оприлюднив три документи. Серед цього переліку немає – «Інформації про відхилення тендерних пропозицій», яка неминуче мала б там бути, якби це сталось законним чином. Принагідно зауважимо, що там немає і «Звіту про результати». Відтак рекомендуємо місцевій ДФІ накласти невеличкий штраф. Як на перший раз.

Картинка друга. Більш чітка. Це фрагмент «Протоколу розкриття», у якому і зазначають, чи всі документи принесли на тендер.

Як бачите, 1.08.2012, тобто в день розкриття – жодних претензій в тендерного комітету не було. А от згідно з релізом, 4-мільйонну пропозицію відхилили 10.08. Тільки-от жодного офіційного підтвердження цій гіпотезі немає.

Можна, звичайно, припустити, що хтось надіслав в офіційний державний орган – «Вісник держзакупівель»  – фальшиву інформацію. Убивши по дорозі гінця, що віз пакет з правдивими даними.

Так тоді зразу треба писати в прокуратуру. Якщо не про вбивство, то принаймні щодо фальшування. Тут вже маленьким штрафом не відкараскаєшся.

Що ж до самого прес-релізу, то про його якість може свідчити бодай те, що ТОВ «Акон» у ньому лише раз названа правильно, двічі ж – з помилкою.

Як правильно написали автори релізу: «Сподіваємся, що засновники видань пам‘ятають: якісна інформація повинна засновуватись на об‘єктивному викладенні фактів».

Ми – за. Цікаво лише, чи пам’ятають про це власники облздороввідділів….

Блог від: Олексій Шалайський