Син Януковича почав таємно отримувати ліцензії на українські надра
15.08.2012   //  

Половина ліцензій на добування газу, які отримала шахта ім.Засядька, насправді передані фірмі Олександра Януковича – синові президента України. Про це в «Слідство.інфо» пишуть Анна Бабінець і Дмитро Гнап.

22 грудня 2010 року Кабінет Міністрів України без аукціону передав шахті Засядька для розробки дев’ять нафтогазових площ. У 2011 році шахта внесла в статутний фонд ТОВ «Міжрегіональна газова компанія» 25 000 грн., що дозволило передати цій структурі чотири з дев’яти ліцензій (Сербська, Золотаревська, Сиротинська та Нижньортищівська площі (Луганська та Харківська області). Прогнозні запаси 3 млрд куб.

Засновником ««Міжрегіональної газової компанії» є є ТОВ «Газінвест-Груп», воно в свою чергу має засновником ТОВ «СЛ-Груп». Основним власником ТОВ «СЛ-Груп» є Едуард Слинько.

Окрім того, Слинько – генеральний директор корпорації «Менеджмент Ассетс корпорейшн» («МАКО»), власником якої є Олександр Янукович.

Раніше, Олександр Янукович з Едуардом Слиньком створили ТОВ «Донснабтара», де в засновниках була також Валентина Арбузова – мати глави НБУ Сергія Арбузова.

Окрім чотирьох газоносних площ від шахти ім. Засядька структури Януковича отримали ще одну. У травні 2012 року «Міжрегіональна газова компанія» вже самостійно отримала від Луганської облради Бараниківську площу під розвідку і промисловий видобуток газу.

«За даними наших джерел, фірмі, пов’язаній з Олександром Януковичем  незабаром перепаде ще п’ять ліцензій»,- пишуть журналісти.

За даними джерел видання, оборудка з шахтою Засядька пройшла на взаємовигідній основі. За те, що реальний власник шахти Юхим Звягільський передав газоносні площі, йому дозволили провести приватизацію шахти.

«Розумієш, у Юхима є мрія: він, поки живий і при владі — хоче приватизувати шахту Засядька. Юхим мені й каже: «Я був у Царя. Він не проти того, щоб я шахту приватизував. Але, Цар сказав: оформиш на себе газові родовища і половину з них віддаси Олександру. Потім віддамо тобі шахту», – сказав співбесідник видання.

19-го листопада 2010-го року Фонд держмайна України наказом №171  прийняв рішення про приватизацію шахти ім. О.Ф.Засядька.