Під національний парк у Криму відмежують землі місцевого «регіонала»
06.07.2012   //  

Національний природний парк «Чарівна гавань» 27 червня за результатами тендеру уклав угоду з  ТОВ «Південний інститут ґрунтів і ґрунтоведення» про розроблення кількох проектів землеустрою загальною вартістю 1,16 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Компанія має створити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування НПП «Чарівна гавань», закріплення її межовими знаками та отримання державного акта на право постійного користування нею, а також проект землеустрою з організації та встановлення меж на місцевості земельних ділянок, що входять до складу парку без вилучення, і закріплення їх межовими знаками. В конкурсній документації не повідомляється, яка площа має бути відмежована.

Дві тисячі гектарів для створення природного заповідника на Тарханкутському півострові в Чорноморському районі Криму було зарезервовано ще у 1994 році. Пізніше, з урахуванням побажання місцевих сільрад було прийнято рішення створити замість заповідника – природний парк площею 11 тис га.

Восени 2006 року Республіканський комітет з охорони навколишнього природного середовища АРК заявив про намір створити національний природний парк на території Тарханкутського півострова. У 2009 році президент Віктор Ющенко видав указ «Про створення національного природного парку «Чарівна гавань», згідно з яким замовлені нині проекти землеустрою потрібно було створити ще рік тому. До території національного парку було включено 10900 гектарів земель, з них 6150 гектарів земель надаються в постійне користування з державного запасу. Ще 4750 гектарів, що перебувають в оренді чи власності фізичних осіб, включено до складу парку без вилучення.

Серед зазначених фізичних осіб є Мальчиков Костянтин Віталійович – голова постійної комісії Верховної Ради Криму з регіонального розвитку, будівництва та контролю за приватизацією (Партія регіонів). З-поміж земель, що мають увійти до складу «Чарівної гавані», 49,48 гектарів знаходяться у приватній власності Мальчікова, ще 628,05 га депутат орендує.

За даними місцевих ЗМІ,  Костянтин Мальчиков має маєток з конюшнею в селі Оленівка Чорноморського району неподалік від озера Лиман. Також неподалік заснована депутатом компанія ТОВ «Плато» займається розробкою Оленівського та Кипчакського родовищ будівельного каменя і продажем фасадної плитки, щебня та гальки. Разом з Сергієм Младєнцевим Мальчиков має фірму «Цілюще джерело», яка продає видобуту в Криму артезіанську воду.

Весною цього року Мальчиков опинився в центрі скандалу довкола проекту створення курорту на базі Лиману. Йшлося про те, щоб перекопати перешийок, запустити в озеро морську воду, побудувати стоянку яхт, готелі та поле для гольфа, облаштувати пляж. За словами самого депутата озеро давно втратило свої унікальні якості і перетворилося на засмічене каналізаційними стоками болото, тому руйнувати там нічого.