КОРУПЦІОНЕРИ ПРОТЯГНУЛИ ЧЕРЕЗ РАДУ ЗАКОНОПРОЕКТ 9634, ЯКИЙ ЗНИЩУЄ КОНТРОЛЬ НАД ДЕРЖЗАКУПІВЛЯМИ
04.07.2012   //  

Верховна Рада голосами 241 депутата з правлячої більшості 4 липня прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», розроблений Кабінетом міністрів України. Про це повідомляє кореспондент «Наших Грошей».

За прийняття закону проголосували 184 депутати з фракції Партії регіонів. Решту голосів дали фракції Компартії, Блоку Литвина та 12 позафракційних нардепів.

Законопроект передбачає виключення з під дії закону «Про здійснення державних закупівель» тендерів контрольованих державою підприємств, які проводяться за власні кошти таких підприємств. На думку народного депутата Лесі Оробець (НУНС), «держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів».

«Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у “Віснику державних закупівель”… В разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», – повідомила Леся Оробець.

За підрахунками “Наших Грошей”, в 2011 році в “Віснику державних закупівель” було опубліковано оголошення про державні закупівлі на суму 373,43 млрд грн, що на чверть перевищувало державний бюджет України. За шість місяців цього року в “ВДЗ” опубліковано оголошення про проведені тендери на суму 307,75 млрд грн.

Також запроваджено можливість закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування та послуг з організації харчування, дозволено депутатам селищних та сільських рад входити до складу комітету з конкурсних торгів тощо.

Окрім цього законопроект 9634 розширює перелік закупівель, які можуть здійснюватись без виконання закону про держзакупівлі. В тому числі з під дії закону виведено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівель, іншого нерухомого майна.

Головне юридичне управління Верховної Ради в своєму висновку щодо цієї новели завважило, що метою закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції в цій сфері. Проте «передбачене законопроектом розширення переліку випадків, на які не поширюватиметься дія Закону, а відтак, і процедури закупівлі, може призвести до обмеження конкуренції у відповідних сферах, підвищення корупційних ризиків під час здійснення відповідних закупівель, а також до неефективного витрачання бюджетних коштів і додаткових бюджетних витрат».

Законопроект було прийнято без обговорення після хвилинного виступу доповідача Олексія Плотнікова (ПР). Закон вступить в дію після підписання президентом Віктором Януковичем і опублікування.