Литвин володіє часткою телебізнесу Порошенка. Чи зліплять вони фракцію з Балогою?
11.06.2012   //  

«За інформацією “Української правди“, зараз сьогодні серйозно обговорюється створення в новому парламенті політичного альянсу Володимира Литвина з… Петром Порошенком. Цих політиків завжди повязували теплі стосунки. Саме завдяки Порошенку в 2008 році Литвин повернувся у крісло спікера. Сьогодні час відплати за політичними бонусами.», – повідомив днями Сергій Лещенко.

Додамо своє невеличке «алаверди».

У Петра Порошенка є бізнес, переведений на «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм ессетс кепітал» задля формального дотримання закону про розділення бізнесу і роботи держчиновника. В цьому фонді інтереси акціонера представляє Юрій Буглак, заступник гендиректора з правових питань порошенківського «Укрпромінвесту». Водночас Буглак багато років є основним власником ТОВ «Фірма «Екран», що надає послуги кабельного телебачення під брендом «Maximum TV» в купі міст України, в тому числі в Києві і Донецьку.

На відміну від «5 каналу», який поглинає гроші інвестора, «Екран» є дохідним підрозділом в телекорпорації Порошенка.

За офіційними даними Нацради з питань радіо та ТБ, в числі власників «Екрану» є Іван Литвин – син голови парламенту Володимира Литвина. Йому належить 11,5% статутного капіталу.

Тож не дивно, що напередодні виборів актуалізувались розмови про майбутній альянс мажоритарників Литвина і Порошенка. Однак цей союз все рівно недостатньо потужний.

За підрахунками «УП», Порошенко і Литвин можуть провести до парламенту приблизно по п’ять чоловік. Цього не вистачає для створення власної фракції, для якої потрібно щонайменше 14 нардепів. Є враження, що підкріплення надійде з балогинського анклаву в Закарпатті. Це враження теж ґрунтується на аналізі власників того ж «Екрану».

Окрім порошенківських менеджерів та Литвина в цьому переліку є також Микола Романюк з 7-процентною долею. Цей закарпатець разом з «Культурно-мистецьким центром «Барви» сімейства Віктора Балоги виступає співвласником ужгородського ТОВ «Радіомовна компанія «Громадське телебачення», і взагалі відомий як співзасновників великої мережі маленьких телерадіомовників Закарпаття. В якому Балога теж може отримати з півдесятка мажоритарників. А це при арифметичному додаванні до потужностей Порошенка і Литвина вже схоже на перспективу.

Звісно, окрім «Екрану» може бути ще купа інших місць, де Порошенко ділить гроші з Литвином, Балогою чи ще кимось і домовляється про майбутню фракцію. Однак справді цікаво, що можуть зробити голова парламенту і два міністри, аби убезпечитись від поглинання Партією регіонів.

Блог від: Юрій Ніколов