Хто що охороняє, той з того і має
04.05.2012   //  

«Наші Гроші» знайшли ще один яскравий приклад матеріалізації цього прислів’я. Мільйони на охорону небезпечного аміакопроводу освоює фірма, рідна голові «Укрхімтрансаміаку».

Для злодіїв дві тисячі кілометрів труби діаметром 35 сантиметрів – це метал, який в пункті прийому брухту можна конвертувати в купу грошей. Для держави і бізнесу – це транспортний засіб, яким можна качати аміак з російського Тольятті до української Одеси, отримуючи прибутки. Однак прибутки можна отримувати і в інший спосіб.

Мабуть, найбільші можливості впливати на потоки ДП «Укрхімтрансаміак» має директор державного підприємства. Це Віктор Бондік, депутат Донецької облради від Партії регіонів, брат нардепа від Партії регіонів Валерія Бондіка. Відразу зазначимо, що історія, про яку піде мова далі, немає жодного стосунку до корупції чи формальних ознак інших злочинів. Усе-таки Валерій Бондік – непоганий юрист, і мабуть недаремно входить до складу Вищої ради юстиції України, тож не дозволив би своєму брату вступити в якесь лайно. Тому просто розкажемо про півсотні мільйонів гривень.

У 2007 році уряд Віктора Януковича призначив Віктора Бондіка головою «Укрхімтрансаміаку», що на тому етапі було цілком логічно з точки зору перерозподілу сфер впливу між «регіоналами» та Віктором Ющенком. Повернення Юлії Тимошенко в прем’єрське крісло жодним чином не відобразилось на трудовій книжці Бондика, що теж логічно з огляду на ПРиБЮТівський тренд тієї пори. І цілком зрозуміло, що багаторічне правління одного директора не могло не призвести до усталених напрямків розподілу коштів держпідприємства.

Одним із струмків стали гроші на охорону самого аміакопроводу, регіональних офісів та виробничих баз на територіях проходження трубопроводу по Україні: в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях, ну і, зрозуміло – офісу в Києві.

«Вісник державних закупівель» відразу по початку своєї роботи в середині 2008 року почав фіксувати відповідні тендери «Укрхімтрансаміаку», які з завидною регулярністю почало вигравати ТОВ «Охорона та безпека»:

Рік охорони Вартість, грн.
2009 11 146 438
2010 11 680 000
2011 11 608 927
2012 13 870 638

Не можна сказати, що приватним охоронцям все давалось легко. У 2010 році регіональні управління МВС скаржились на свою тендерну поразку до Мінекономіки, однак відомство під керівництвом «регіонала» Андрія Клюєва не прислухалось до державних охоронців, подовживши гегемонію «Охорони і безпеки». Зараз міліції дістаються підряди на охорону лінійної частини трубопроводу. У десять разів дешевші.

У 2012-ому на тендер «Укрхімтрансаміаку» з’явилось троє бажаючих охороняти аміакопровод, хоча для відритих торгів достатньо двох учасників – «Охорони і безпеки» та «Форпосту – Оберіг» (засновники Равіля Кузьміна та Валентина Гиря). Третім зайвим виявилось одеське ТОВ «Укртехспецсервіс». Від двох допущених донецьких учасників цю фірму відрізняла не тільки юридична прописка, а й вартість пропозиції – 11,96 млн грн. Це на добрих два мільйони дешевше від улюбленої фірми «Укрхімтрансаміаку». Тож у держпідприємства Бондіка було два мільйони причин викинути одеситів з тендеру, тим більше, що було ще й кілька формальних приводів зробити це. У протоколі про відхилення повідомлено, що одесити не надали «у складі своєї пропозиції всіх документів, які підтверджують відповідність пропозиції конкурсних торгів учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником». Які ж саме документи не було надано – конкурсний комітет «Укрхімтрансаміак» лише з йому відомих причин вирішив не повідомляти.

А даремно. Оскільки в атмосфері недомовок народжується лише більше підозр. Одну з них ми і вирішили перевірити.

Зараз засновником ТОВ «Охорона і безпека» є такий собі Асатуров Зураб Георгійович. Навіть Гугль Всемогутній нічого не знає про цю людину, що досить дивно з огляду на те, що цей мешканець Донецьку значиться засновником фірми з багатомільйонним оборотом ще з 2008 року. Тому довелось шукати тих, хто стояв біля витоків фірми в попередні роки.

Виявилось, що раніше до складу засновників входили кілька компаній, співвласником яких був безпосередньо Віктор Бондік. А саме ТОВ «Промкерам» та ТОВ «Григорївський рудник». При цьому в останній фірмі бізнес-партнеркою Бондіка виступала Тетяна Демянко, дружина всемогутнього Миколи Демянко, який вже багато років у якості завгоспа супроводжує Віктора Януковича у всіх його іпостасях – від керівника транспортної галузі Донеччини до Адміністрації президента.

Однак підкреслюємо, що ці нюанси де-юре жодним чином не вказують на корупцію, оскільки приватні фірми Бондіка вийшли зі складу засновників «Охорони і безпеки», коли вона почала отримувати десятки мільйонів від держпідприємства Бондіка. Та й претензій до охорони аміакопроводу ніхто у повен голос не заявляв. Це ж не газопровід, який росіяни хочуть відібрати у України, а тому постійно оголошують старим залізяччям, уразливим для підступних терористів. Це лише залізна труба, по якій господарські об’єкти качають реально смертельну отруту і наближатись до якої насправді не захоче ні одна людина при своєму розумі. Інша справа – фінансові потоки, які проходять вздовж цієї труби та зв’язки, які допомагають їх отримувати…

 

Улюблені постачальники «Укрхімтрансаміаку» в 2008-2012 роках

Фірма Сума підрядів, грн. Примітки
ТОВ “Трубремонт” 157 745 953 Співзасновниками донецької фірми, що займається ремонт ізоляції аміакопроводу, є екс-директор шахти «Родинська» Ігор Свенський (Красноармійськвугілля) та Віктор Хамуляк, який раніше очолював ДП «Шахтарськантрацит», та був у 2004 році начальником Департаменту вугільної промисловості в профільному міністерстві.
ТОВ «Твін Стар Авіа Сервіс» 79 336 587 Київська фірма регулярно отримує гроші на обстеження трубопроводу з повітря
АТ “Харімпекс” 70 773 711 Через харківську фірму УХТА придбав ізоляційну стрічку та бентонітову глину
ТОВ “Донецьке пусконалагоджувальне управління” 59 002 786 Донецька фірма займається електрообладнанням УХТА
Кейга Партнерз Лімітед (KAGA Partners Limited) 50 514 690 Фірма з Лондону постачає запчастини до спеціального обладнання «СТОППЛ»
ТОВ «Охорона та безпека» 48 306 003 Фірма, біля витоків якої стояв керівник УХТА Віктор Бондик, щорічно отримує гроші на охорону об’єктів УХТА
ТОВ “ВКФ “Будкомінвест” 47 547 000 Основним власником одеської фірми є донеччанка Ольга Жеребченко
ТОВ «Вастел» 29 620 000 Київська фірма впроваджує на дільницях УХТА цифрове телекомунікаційне обладнання
Страхова компанія «АСКА» 15 677 081 Фірма Ріната Ахметова останні два роки страхує майно «Укрхімтрансаміаку». Раніше страхові підряди УХТА в «ВДЗ» не з’являлись
Amsterdam Trade Bank N.V. 

ВТБ-Банк

Десятки мільйонів доларів Дочірній банк російського «Альфа-банку» з пропискою в Голандії та чисто російський «Внешторбанк» постійно кредитують УХТА

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»