Залізниця взяла у англійців ще один кредит на $125 і викинула дешевше українське держпідприємство
23.04.2012   //  

ДП «Одеська залізниця» 13 квітня за результатами тендеру уклало угоду з «Морган Стенлі енд Ко.Інтернешнл ПЛС» (Лондон) на фінансові послуги з організації та залучення запозичення на суму $125 млн. на п’ять років під 11,875% річних. Вартість угоди склала $74,99 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість обслуговування кредиту складається з річних процентів – $74,22 млн, комісійної винагороди – $0,69 млн, інших витрат – $0,08 млн. Це складає 600,00 млн грн. по курсу НБУ.

До участі в тендері були допущені лише лондонські компанії «Морган Стенлі енд Ко.Інтернешнл ПЛС» та «Барклайс Капитал».

Разом з тим, в тендері брали участь компанії, які пропонували дешевші кредити. Вартість пропозиції російського ЗАО «Королевський Банк Шотландії» становила $16,15 або 129 млн грн. Українське держпідприємство «Державна інвестиційна компанія» пропонувало кредит, вартість обслуговування якого становила б 496, млн. грн.

Заявки цих компаній були відхилені. ДП «Державна інвестиційна компанія» не надало копії ліцензії НБУ на здійснення банківської діяльності; копії генеральної ліцензії НБУ на здійснення валютних операцій та ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами. «Королевський Банк Шотландії» у заявці невірно вказав найменування замовника.

Нагадаємо, раніше ДП «Донецька залізниця» взяла кредит у розмірі $225 млн у «Морган Стенли енд Ко. Интернешнл ПЛС», також відхиливши ряд конкурентних заявок.