Проблеми донецької лікарні, директором якої значиться нардеп Бахтєєва
30.03.2012   //  

Нейрохірургічний корпус

У корпусі №11 розташоване приймальне відділення усієї нейрохірургічної служби, надається цілодобова ургентна допомога дорослим травмованим з черепно-мозковою травмою, нетравматичними судинними захворюваннями головного та спинного мозку, пухлинами, а також дітям с захворюваннями та травмами центральної нервової системи.

У  2011 році був розпочатий капітальний ремонт корпусу№11, який виконував КП «Трест Донецкжилстрой №1».

При капітальному ремонті корпуса №11  у 2011 році були виконані наступні роботи:

–          частина електротехнічних і сантехнічних робіт із забезпечення енергопостачання двох операційних залів нейрохірургічних   відділень №1 і №2;

–          капітальний ремонт систем електроустаткування  електрощитової з перенесенням її з підвалу на перший поверх відповідно до ПТЭ й ПТБ електроустановок;

–          капітальний ремонт мереж ОВиК;

–          загальбудівельні роботи в 1/3 будинки;

–          частина робіт з монтажу системи медичних газів (кисню, закису азоту й стисненого повітря).

З метою здачі в експлуатацію відділень нейрореанимации й нейрохірургічного відділення №1 та виконання усього комплексу робіт, зазначених у проектно-кошторисної документації, у 2012 році необхідно продовжити й закінчити всі перераховані вище роботи.

Заміна попереднього виконавця робіт з капітального ремонту корпусу №11 приведе до несумісності застосовуваних технологій і виникненню проблем технічного характеру, пов’язаних із провадженням робіт, а також експлуатацією й обслуговуванням будинку. До таких висновків дійшли експерти Науково-дослідницького проектного інституту Донбаської національної Академії будівництва та архітектури, що відображено у листі  від 09.02.2012р.

 

Проведеним Науково-дослідницьким проектним інститутом Донбаської національної Академії будівництва та архітектури обслідуванням та оцінкою технічного стану будівельних конструкцій корпусу№11 встановлено, що подальша експлуатація будинку корпуса №11 КЛПУ ДОКТМО у зв’язку з тим, що технічний стан корпуса №11 (несучих конструкцій і конструкцій, що обгороджують) відноситься до категорії ІІІ , тобто непридатне до нормальної експлуатації в передбаченому функціональному призначенні, та може бути дозволена тільки після розробки проектно-кошторисної документації й проведення ремонтно-відбудовчих робіт.

В осінньо-зимовий період 2011-2012 років ситуація з технічним станом будівельних конструкцій будинку погіршала через процеси заморожування – відтаювання :

– підсилилися механічні й корозійні ушкодження будівельних елементів і з’єднань,

– з’явилися додаткові тріщини в основному металі й у зварених з’єднаннях,  що є потенційною небезпекою обвалення несучих конструкцій будинку.

При проведенні технічного обстеження й оцінці технічного стану будівельних конструкцій будинку корпуса №11 було встановлено, що будинок має наступні дефекти й ушкодження:

–                   тріщини в зовнішніх стінах;

–                   зруйнований цоколь;

–                   зруйноване азбоцементне покриття всіх приямків;

–                   відшаровану зовнішню версту кладки 1-го поверху;

–                   часткове руйнування щаблів сходи;

–                   часткове руйнування  керамічної плитки підлоги сходової клітки;

–                   часткове руйнування  керамічної плитки стін;

–                   руйнування лінолеумового покриття підлоги;

–                   розтріскування й гниття деревини віконних і зовнішніх дверних блоків;

–                   замочування стін;

–                   відсутність вимощення по фасадах;

–                   руйнування й вивітрювання кладки зовнішніх стін із силікатної цегли;

–                   корозію металевих елементів огородження тераси й пожежних сходів, руйнування її кріплення до будинку;

–                   відшарування захисного шару бетону, оголення й корозія арматури й сталеві балки залізобетонного перекриття тераси;

–                   випадання цементно-піщаного розчину зі шва між плитами перекриття;

Інженерне устаткування будинку (водопостачання, каналізація, висвітлення, вентиляція й внутрішній водовідвід з покриття) перебувають у незадовільному стані.

У цілому подальша експлуатація будинку корпуса №11 в передбаченому призначенні може мати місце тільки після проведення капітального ремонту із посиленням цих конструкцій та частковою їх заміною. До таких висновків дійшли працівники Державної інспекції  техногенної безпеки України (Головного управління держтехнобезпеки у Донецькій області), що відображено у листі від 25.01.2012 за № 8/2/361. Цим листом управління держтехнобезпеки  наполягає, що у випадку неприйняття заходів з усунення наявних ушкоджень будівельних конструкцій будинку корпуса №11, його експлуатація буде призупинена. Дані ушкодження у випадку їх подальшого неусунення можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із раптовим завалюванням будівельних конструкцій та можливим травмуванням та загибеллю людей.

Технічний стан корпусу, у якому розташовані єдине в Донецькій області нейрореанімаційне відділення для лікування хворих у критичному стані з порушеннями мозкового кровообігу та нейротравмами і нейрохірургічне відділення №1 з надання екстреної допомоги постраждалим з травмами головного мозку, не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам, тому необхідно роботи з капітального ремонту провести в стислий термін без зупинки функціонування відділення.

Проведення капітального ремонту корпусу №11 ДОКТМО також вкрай потрібно у зв’язку з необхідністю успішного проведення у Донецькій області фінальної частини чемпіонату Європи-2012 з футболу. З цією метою ДОКТМО обрано медичним закладом, на базі якого буде забезпечуватися надання необхідних якісних та максимально доступних медичних послуг учасникам Чемпіонату. Нейрохірургічна допомога учасникам Чемпіонату буде надаватися у ДОКТМО у нейрохірургічному корпусі №11.

Колективне підприємство «Трест Донецькжитлобуд №1» працює на будівельному ринку Донбасу з 1937 року як Генеральний підрядник зі здачею об’єктів різного призначення «під ключ». Підприємство має великий досвід у будівництві, капітальному ремонті й реконструкції об’єктів охорони здоров’я. Колективним Підприємством „Трест Донецькжитлобуд №1” побудовані обласна онкологічна лікарня та терапевтичний корпус міської лікарні №3, які визнані гідними дипломів Держбуда України. Крім того, цим підприємством побудовані лікувальний корпус №12 ДОКТМО (зараз – діагностичний центр ДОКТМО), прибудова до поліклініки міської лікарні №16, родильний корпус міської лікарні №6, корпус психіатричної лікарні у Петровському районі м. Донецька. В 2010-2011 роках КП „Трест Донецькжитлобуд №1” виконані роботи з реконструкції й капітального ремонту корпусів №№6, 10 та частина робіт корпусу №11.

Підприємство має необхідну кількість інженерно-технічних робітників і робітників високої кваліфікації для виконання загально-будівельних робіт, має налагоджені виробничі зв’язки з багатьма субпідрядними організаціями по виконанню повного комплексу спеціальних робіт.

Спеціалісти підприємства обізнані з технічним станом та технічними характеристиками  корпусу №11, у 2011 році підприємство виконало якісно і в строк роботи з капітального ремонту цього корпусу. Це дасть змогу Колективному підприємству „Трест Донецькжитлобуд №1” виконати роботи з „Капітального ремонту з переплануванням приміщень цокольного поверху, 1-3 поверхів корпусу №11 Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання (1І черга – сантехроботи, електроосвітлення, силове електрообладнання, пожежна автоматична сигналізація, система уповіщення про пожежу, система палатної сигналізації, ремонтно-будівельні роботи, заміна дизель-генератора), включаючи капітальний ремонт покрівлі над переходом з корпусу №11 до корпусу  №6”  якісно та в необхідний термін.

Виходячи з викладеного, вважається за доцільне  застосування процедури закупівлі в одного учасника та завершення робіт з капітального ремонту корпусу №11 попереднім виконавцем – КП „Трест Донецькжитлобуд №1”, згідно з вимогами п.2 Статті 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель”, а саме:

потреба здійснити додаткову закупівлю у того самого постачальника з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами, технологіями, роботами або послугами, якщо заміна попереднього постачальника (виконавця робіт, надавача послуг) може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням

Очікувана вартість закупівлі : 6 702 020,00 грн. (шість мільйонів сімсот дві тисячі двадцять грн. 00 коп.)  з ПДВ.

Орієнтовний термін виконання робіт:  2012 – 2013 рр..

 

Харчоблок

Будинок харчоблока розташований на території КЛПУ «ДОКТМО». Конструкції будинку харчоблока експлуатуються не менш 35 років.

Згідно з технічним висновком обслідування та оцінки технічного стану будівельних конструкцій будівлі харчоблоку, який проведений Науково-дослідницьким проектним інститутом Донбаської національної академії будівництва та архітектури , корпус харчоблока відноситься до категорії 3, тобто непридатний до нормальної експлуатації. Конструкції будинку перевантажені й мають місце деформації й ушкодження, які свідчать про зниження їхньої несучої здатності.

В осінньо-зимовий період  2011-2012 рр. ситуація з технічним станом будівельних конструкцій будинку харчоблока погіршилася через температурні деформації за рахунок розширення вологи в тонких швах і реалізації контактної дії надмірних руйнуючих сил, при обстеженні несучих конструкцій, що обгороджують, будинку харчоблока, огляді його технічного стану виявлені такі дефекти й ушкодження:

– тріщини на внутрішніх стінах;

– руйнування карнизної частини стіни оголовка вентиляційного блоку;

– руйнування оголовка вентиляційного блоку;

– руйнування облицювання й утеплювача стелі, значні деформації облицювання стін у варильному цеху;

– руйнування конструкції підвісної стелі;

– інженерне встаткування будинку – водопостачання, каналізація, опалення й внутрішній водовідвід з покриття перебувають у незадовільному стані й вимагають 100% заміни;

– підлоги першого поверху мають ушкодження, які є потенційною небезпекою в частині падіння персоналу харчоблока –  потрібен вибірковий ремонт;

– підлоги в приміщеннях підвалу вимагають повної реконструкції із заміною покриття статі.

У будинку відсутня система пожежної сигналізації й оповіщення про пожежу.

Незадовільний санітарно-технічний стан харчоблока створює умови для забруднення продовольчої сировини, порушення потоковості технологічних процесів. Перетинання шляхів сировини й готової їжі сприяє інфікуванню останньої й, як наслідок, виникненню харчових токсикоінфекцій.

У зв’язку з тим, що харчоблок забезпечує готовими продуктами харчування усі лікувальні відділення корпусів КЛПУ «ДОКТМО» і цей процес повинен відповідати вимогам Державних санітарних правил і норм , неможливе закриття цього корпусу на час проведення робіт з капітального ремонту. Таким чином необхідно виконати ремонтні роботи у найкоротший термін без зупинки функціонування харчоблока.

У цілому подальша експлуатація будинку харчоблока в передбаченому призначенні може мати місце тільки після капітального ремонту. До таких висновків дійшли працівники Державної інспекції  техногенної безпеки України (Головного управління держтехнобезпеки у Донецькій області), що відображено у листі від 25.01.2012 за № 8/2/361. Цим листом МНС України наполягає, що у випадку неприйняття заходів з усунення наявних ушкоджень будівельних конструкцій будинку корпуса харчоблока його експлуатація буде призупинена. Дані ушкодження у випадку їх подальшого неусунення можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з раптовим завалюванням будівельних конструкцій та можливим травмуванням та загибеллю людей.

У 2011 році був розпочатий капітальний ремонт корпусу харчоблоку, який виконував Колективне підприємство «Трест Донецькметалургбуд» .

При капітальному ремонті харчоблока, що виконувався КП «Трест Донецкметаллургстрой», в 2011 році виконані наступні роботи:

–          70% робіт з електроосвітлення;

–          80% робіт із силового електроустаткування;

–          частина робіт з монтажу вентсистем;

–          роботи з осушення підвалу від технічних і ґрунтових вод;

–          частина загальбудівельних робіт.

З метою завершення робіт з капітального ремонту харчоблока ДОКТМО  у 2012 році необхідно:

–          продовження й закінчення робіт з електричних мереж, включаючи силове електроустаткування;

–          виконання робіт з устрою приточно-витяжних вентсистем;

–          виконання робіт з мереж ОВиК;

–          продовження загальбудівельних робіт з варильного цеху харчоблока.

Заміна попереднього виконавця робіт з капітального ремонту корпусу харчоблоку приведе до несумісності застосовуваних технологій і виникненню проблем технічного характеру, пов’язаних із провадженням робіт, а також експлуатацією й обслуговуванням будинку. До таких висновків дійшли експерти Науково-дослідницького проектного інституту Донбаської національної Академії будівництва та архітектури, що відображено у листі  від 09.02.2012р.

Колективне підприємство «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» є генпідрядною будівельною організацією, правонаступником Державного тресту «ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД», що був заснований у 1943 році. До складу Колективного підприємства «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» входять два структурних підрозділів: генпідрядне будівельне управління, яке виконує весь комплекс будівельно-монтажних робіт, та спеціалізоване управління, яке виконує роботи з благоустрою територій, прокладки зовнішніх мереж водопостачання, каналізації, опалення. Колективне підприємство «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» має великий досвід будівництва підприємств промислового призначення, житла та об’єктів соціально-культурного побуту. Найбільш значущими об’єктами , які збудовані Колективним підприємством «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД», є Центральний критий ринок м.Донецька, Палац культури Донецького металургійного заводу, Центральний універмаг м.Донецьк, Донецький радіо- та телевізійний центр з щоглою 360 м, цеха Донецького металургійного заводу, ТОВ «КОМБІНАТ КАРГІЛЛ» та інше. Колективне підприємство «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» у  2010 та 2011 роках виконало роботи по капітальному ремонту корпусу №7, лікувально-оздоровчого центру ДОКТМО, розпочало капітальний ремонт харчоблоку. Спеціалісти підприємства обізнані з технічним станом та технічними характеристиками корпусу харчоблоку, що дає змогу КП «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» виконати роботи з „Капітального ремонту корпусу харчового блоку ДОКТМО м. Донецьк” якісно та в необхідний термін.

Виходячи з викладеного, вважається за доцільне застосування процедури закупівлі в одного учасника та завершення робіт з капітального ремонту корпусу харчоблоку попереднім виконавцем – КП «ТРЕСТ ДОНЕЦЬКМЕТАЛУРГБУД» згідно з вимогами п.2 Статті 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель”, а саме: потреба здійснити додаткову закупівлю у того самого постачальника з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами, технологіями, роботами або послугами, якщо заміна попереднього постачальника (виконавця робіт, надавача послуг) може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням

Очікувана вартість закупівлі : 2 435 916,00 грн. (два мільйона чотириста тридцять п’ять тисяч дев’ятсот шістнадцять грн. 00 коп.) з ПДВ

Орієнтовний термін виконання робіт –   до   30.09.2012р.