Фірташ може отримати 10 га теплиць від держави в подарунок. І ще 10 млн грн. як бонус
18.03.2012   //  

Бізнес-ідея Дмитра Фірташа про будівництво високотехнологічних теплиць на площі в 10 га може мати миттєвий фінансовий ефект, якщо отримає бюджетну субсидію. Про це в Business New Europe пише Грехем Стек (переклад «Лівого берега»).

Будівництво в с. Синьків Заліщицького району Тернопільської області 10-гектарної теплиці коштуватиме $100 млн. Про це широко сповіщала прес-служба DF Group.

Разом із тим журналіст дізнався, що у світі такі об’є кти коштують набагато дешевше.Так найбільший і найтехнологічниший тепличний комплекс в Європі – великобританський комплекс Thanet Earth – будується вже протягом кількох років.  Прогнозна сума інвестицій складає близько $150 млн. Однак цей комплекс складається із семи окремих теплиць площею в 55 га, що в п’ять разів більше теплиць Фірташа.  Окрім того в британські затрати потрапляють купівля земельної ділянки в Південній Англії і установка власних тепло- і електростанцій.

Найбільш технологічно просунуті тепличні комплекси коштують сьогодні близько $400  за квадратний метр.

«Тобто щоб побудувати комплекс на 10 га, потрібно витратити не більше, ніж $40 млн»,- пише Стек.

Журналіст нагадав, що уряд України нещодавно почав надавати державні субсидії на будівництво нових теплиць. Ці субсидії можуть складати до 50% всієї вартості будівництва. Відповідно, Дмитро Фірташ зможе претендувати на $50 млн із держказни для свого проекту.

Минулого року уряд на підтримку будівництва теплиць використав лише $7,5 млн. Однак цього року гроші цієї бюджетної програми були об’єднані з іншими, і загальна сума субсидій на 2012 рік склала $150 млн. Відтак гроші на тепличне господарство Фірташа сьогодні в держави є.