Нова піраміда МММ обвалиться вже в червні
15.03.2012   //  

Рядові десятники МММ сподіваються, що піраміда проіснує ще хоча б рік. Однак вони даремно на це розраховують. Обвал може початись вже в червні 2012 року. Про це пише Олексій Савкін в російському «Forbes».

Вже зараз зобов’язання МММ лише на 3% забезпечені грошима, вважає викладача Вищої школи економіки Генріх Пеникас, який на прохання «Forbes» склав фінансову модель піраміди. Для ланцюгової реакції достатньо вилучити 10 відсотків грошей. Вже в червні, коли будуть в масовому порядку розморожуватись супердоходні річні депозити, може статись обвал.

Люди, які в червні 2011 року вклали 30 тисяч рублів під 65% в місяць, в червні 2012 року можуть зажадати від МММ по 12,2 млн рублів.

Кошти, швидше за все, отримають ключові співробітники системи – стотисячники і мільйонники. Володіючи всією інформацією, вони почнуть переводити гроші на рахунки своїх довірених осіб, маскуючи це під крупні виплати учасникам системи. Частину коштів можна буде вивести, списавши їх як видатки на рекламу, – це можуть робити керівники стотисячних осередків. Все, що залишиться, ймовірно буде вкрадено рядовими десятниками, які просто перестануть віддавати гроші з рахунків на запит своїх начальників.

Притягнути співробітників МММ до карної чи адміністративної відповідальності буде важко, каже адвокат Євген Знаменській. Бо люди фактично дарять гроші один одному, вказуючи при перерахуванні коштів в графі «призначення платежу» «особистий переказ». Порушити справу, наприклад, по несплаті податків (саме претензії податківців в 1994 році спровокували обвал піраміди Сергія Мавроді) також неможливо. МММ не зареєстровано як юридичну особу. У системи немає центру, єдиного розрахункового рахунку, директора і бухгалтера.

Від «Наших Грошей».

14 березня Сергія Мавроді було заарештовано в Москві на п’ять діб за несплату штрафу в тисячу рублів.