«Львіввугілля» засвітило краєчок формули, по якій «прокладки» деруть гроші за піввагони
13.03.2012   //  

ДП «Львіввугілля» 2 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Юніверсал Карго Транс» на послуги вантажних транспортних агентств в 2012 році на загальну суму 23,75 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В протоколі розкриття вказано, що «Юніверсал Карго Транс» перемогло на тендері, розрахувавши вартість своїх послуг по формулі «1,14+0,03». Однак через неопублікування всупереч закону про держзакупівлі конкурсної документації значення цих коефіцієнтів невідоме так само як і перевезення якої кількості вантажів замовило «Львіввугілля».

Єдиним конкурентом на тендері було «Рейл Карго Транс», яке пропонувало формулу «1,14+0,06». Раніше «Донецька вугільна енергетична компанія» в своїй конкурсній документації словами описала як має розраховуватись ціна на транспортні послуги, однак сама формула не повідомлялась.

Нагадаємо, «Укрзалізниця» в січні визначила ТОВ «Юніверсал Карго Транс», «Рейл Карго Транс»  і чотири інших приватних фірми операторами з організації вантажних перевезень. З початку 2012 року оренда вантажних піввагонів можлива лише через ці компанії, які беруть за свої послуги нібито лише 3% від вартості оренди вагонів. При цьому введення посередників призвело до подорожчання оренди вагонів у порівнянні з 2011 роком на 30%. Шість нових операторів пов’язані із менеджментом «Укрзалізниці». Деякі з кінцевих бенефіціарів – вихідці з бізнес-групи сім’ї Януковичів та народного депутата від Партії регіонів Антона Пригодського.

ТОВ «Юніверсал Карго Транс» засновано мешканцем Дніпропетровську Віталієм Башуном, земляком першого заступника гендиректора «Укрзалізниці» Петра Науменка, близького до сім’ї Віктора Януковича. Директором є Марія Валігура, відома як начальник комерційного відділу «Львівської дирекції залізничних перевезень».