Харківські вчені дослідили фентезі Азарова
03.03.2012   //  

Харківські науковці на підставі минулорічного досвіду уряду Азарова спрогнозували ціну на газ для кінцевих споживачів України в 2012 році – $856 за тисячу кубометрів.

«Наші Гроші» отримали перше розумне пояснення епопеї з неймовірними цінами на газ, які цього року фіксуються у «Віснику державних закупівель». Ми кілька разів на тиждень публікуємо дані про тендерні угоди окремих державних установ, які контрактують блакитне паливо за захмарними цінами на рівні $780-870. Це більш, ніж вдвічі дорожче від $413 за тисячу кубометрів, які уряд Миколи Азарова заклав в бюджет-2012 у якості прогнозної ціни на російський газ для України.

Ми жодного разу не натякали навіть на можливість того, що бюджетні установи входили в злочинну змову з місцевими облгазами і малювали надвисокі ціни в розрахунку на те, що контролюючі органи в навалі аналогічних угод банально не побачать шаленого розпилу на невеликих сумах (всі рекорди ставились на газових угодах у розмірі від кількасот тисяч до кількох мільйонів гривень). Зрозуміло, що саме таких невеликих бюджетників контролери якраз і довбуть в першу чергу. Однак жодного розумного пояснення не було. Якщо не вважати за пояснення дискусію, яка розвернулась в коментарях ось тут. Нам доводили, що високої ціни на газ по факту виконання угод просто не може бути, а ми хотіли зрозуміти, навіщо ж вписувати в тендерну угоду такі обсяги газу та вартість закупівлі, які при діленні одне на друге дають захмарні ціни. І цього ніхто навіть не спробував пояснити, відмахуючись від цілком офіційного «ВДЗ», а відтак і від офіційного статусу тендерних угод, як від набридливої мухи.

І ось нарешті є перший розумний фідбек (оригінал заяви). Він надійшов із Харкова, а саме від ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», яке протягом кількох днів було нашим рекордсменом з газом по $856 за тисячу кубометрів. «Наші Гроші» неймовірно вдячні за науковий підхід до справи. Харківський фізико-технічний інститут назвав свою заяву не «спростуванням», як це полюбляють клерки, а «коментарем щодо інформації , яку було опубліковано 24.02.2012 на порталі «Наші Гроші» за темою: «Новый рекорд харьковских ученых».

І з самого тексту заяви стає очевидно, чому цей коментар не можна назвати спростуванням. Оскільки у бюджетників є реальні підстави малювати саме такі цифри, які і викликають когнітивний дисонанс у будь-кого, знайомого з цінами на газ, тендерним законодавством та бюджетним плануванням державних установ. Подаємо заяву ХФТІ повністю, з нашими коментарями після кожного абзацу. Текст заяви виділяємо жирним.

Комітет з конкурсних торгів Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» ознайомившись з інформацією, що з’явилася 24.02.2012 року в мережі Інтернет (Портал «Наші гроші» http://nashigroshi.org), хоче подякувати журналістам за їх увагу до проведення конкурсних процедур в Україні та вважає за доцільне надати свій коментар і довести до відома громадськості наступне.

І Вам дякуємо за увагу до нашої праці.

Оприлюднена порталом «Наші гроші» інформація щодо закупівлі ННЦ ХФТІ газу за ціною 6 849 грн. або $856 за тисячу кубометрів, можна припустити, отримана власно журналістами Порталу «Наші гроші» розрахунковим шляхом, а саме: сума договору поділена на об’єм природного газу, який ННЦ ХФТІ планує закупити в 2012 році, але при цьому ніяким чином не враховуються наступні обставини:

Абсолютно правильно. Ми ділили на калькуляторі одне на інше, а потім ще й на курс Нацбанку, щоб привести ціну на газ до більш звичних по газовій темі доларів.

– обсяг закупівлі природного газу визначений затвердженим кошторисом ННЦ ХФТІ. Тобто, якою б не була ціна на газ, більше, ніж на затверджену кошторисом суму ННЦ ХФТІ природний газ закупити не зможе;

– договір між ННЦ ХФТІ та ПАТ «Харківміськгаз» укладено із розрахунку поставки природного газу на весь 2012 рік, а не на одноразову закупівлю газу;

Хто б сумнівався. І ось бомба:

– очікувана вартість договору на 2012 рік розрахована з урахуванням можливого збільшення ціни на газ протягом 2012 року. Наприклад, кумулятивний ріст ціни на газ для бюджетних установ у 2011 році склав 51%, при цьому ніякої компенсації росту тарифу Державним бюджетом передбачено не було;

Це є свідченням того, що не «Наші Гроші» страждають на параною, використовуючи банальний калькулятор. Це бюджетники покладаються на досвід відносин з нинішнім урядом. І цей здоровий глузд змушує їх готуватись до неприродних цін на природний газ. Причому найбільший острах наразі відчувають в одному з сіл на рідній правлячому режиму Донеччині, де готуються до $875 за тисячу кубів. Хоча відзначимо: понад 99,6% тендерних угод на закупівлі газу проходять з нормальними цінами.

Ці «оптимісти» в обґрунтуваннях своїх закупівель (наприклад тут) пишуть таке: «Ціна природного газу, що використовується для потреб населення, для вироблення теплової енергії на потреби населення, не відповідає ціні імпортованого природного газу, придбаного Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» за зовнішньоекономічними контрактами. Тому, постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.09 № 49 «Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів, передбачених у державному бюджеті для компенсації НАК «Нафтогаз України» різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб’єктам господарювання для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням» для НАК «Нафтогаз України» передбачена відповідна компенсація з Державного бюджету України».

– щомісячні розрахунки відповідно до умов укладеного договору проводяться виключно за фактично спожитий газ за тарифами, які будуть встановлені НКРЕ. У разі, якщо протягом 2012 року сума платежів за газ складе суму, меншу ніж 410 940 грн., в договір будуть внесені зміни щодо зменшення суми договору на 2012 рік.

Ну, це знайома історія. Залишається лише сподіватись на свідомість чиновників, які згідно з законом мають звітувати про тендерні угоди, але ніщо їх не змушує оприлюднювати зміни та додаткові угоди, які нібито зменшують вартість закупівлі під кінець бюджетного року.

В цілому, конкурсний комітет ННЦ ХФТІ хоче зазначити, що до 1 жовтня 2011 року договори на закупівлю енергоносіїв та комунальних послуг були звільнені від проведення конкурсних процедур. Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» від 08.07.11 р. № 3681-VI сьогодні закупівля енергоносіїв здійснюється за процедурою закупівлі у одного учасника. В умовах, коли постачальники енергоносіїв як були, так і залишаються монополістами, нічого, крім додаткових паперів та метушні це не дало, і лише призводить до затримки розрахунків бюджетних споживачів з постачальниками енергоносіїв.

Цілком погоджуємось. Але нагадаємо, що проблеми з прийняттям відповідного закону влаштувала саме правляча більшість в Верховній Раді. Якій більш цікаво взагалі вивести з під тендерних процедур 250 мільярдів гривень ганебним чином, ніж просто полегшити роботу сотням тисяч держслужбовців.

Голова комітету з конкурсних торгів, Заст. генерального директора з економіки В.П. Чижов

Дякуємо, пане Чижов, за те, що ви не почали придумувати якісь непритаманні розумним людям пояснення простому факту – ми не знаємо скільки буде коштувати газ в найближчі місяці, тому страхуємось від дій уряду. А ці дії важко зрозуміти. Якщо технарі-науковці змушені орієнтуватись на газ по $856, то чому облгази Фірташа в аналогічних угодах про придбання газу у «Нафтогазу» пишуть такі дані про обсяги та вартість закупівлі, які при діленні одне на одне дають $138 при подальшій перепродажі освітянам вже по $712 за тисячу кубометрів? У Фірташа знають іншу прогнозну ціна на газ? Чи він просто має таку гуртову знижку від «Нафтогазу»? Якщо так, то нагадаємо – останній рік «Нафтогаз» щомісячно проганяє через кілька уповноважених банків ОВДП на мільярдні суми, аби зібрати гроші для розрахунків з «Газпромом». Мотивація постійно одна – споживачі газу не платять «Нафтогазу» за спожите паливо. І цими споживачами є зовсім не харківські науковці чи донецьке село. А саме облгази. Тож чи вистачить у Януковича, Азарова чи Бойко мужності та розуму пояснити ці газові кульбіти?

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»