ОПЗ офіційно переключився на газ Фірташа, підстрахувавшись листом з Южненської мерії
02.03.2012   //  

ВАТ «Одеський припортовий завод» 24 лютого уклало угоду з «Ostchem Holding Limited» на постачання в 2012 році 186 млн кубометрів газу на $79,98 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість придбаного газу склала $430 за тисячу кубометрів. Це на $53 дешевше, ніж коштував газ від «Нафтогазу», який ОПЗ контрактував в січні.

На початку року Одеський припортовий завод уклав угоду з «Нафтогазом» на постачання 1,30 млрд кубометрів природного газу за 5,15 млрд грн. В 2011 році постачальником газу для ОПЗ було «Ostchem Holding Limited», однак з нового року компанія Дмитра Фірташа не змогла надати газ для одеського заводу і він переключився на «Нафтогаз».

За даними «Коммерсанту-Україна», «Ostchem» поновило постачання газу на українські підприємства Фірташа після владнання своїх стосунків з «Газпром», у німецької «дочки» якого і купує газ дешевше від того, що «Газпром» офіційно продає Україні. Розрив вже укладеної угоди між ОПЗ і «Нафтогазом» не викликав спротиву державного постачальника, що джерела пояснили «вирішенням питання на урядовому рівні».

Торги по закупівлі газу ОПЗ у «Ostchem» було проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що пояснюється виникненням особливих соціальних чи економічних обставин. У якості підтвердження наявності умов застосування процедури закупівлі завод надав Лист Южненської міської ради від 16.02.2012 р. № 02-33-134 щодо підтвердження можливості застосування процедури закупівлі природного газу у одного учасника.