Фірташ через «Львівгаз» отримав понад мільярд кубів супердешевого газу по $138
02.03.2012   //  

ПАТ по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» 23 лютого уклало низку угоду з ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на постачання в 2012 році 1,25 млрд кубометрів газу на загальну суму 1,38 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

З загальної вартості закупівлі 307 млн грн. коштуватиме газ власного видобутку «Нафтогазу». Решта – це газ з магістральних газопроводів.

В опублікованому обґрунтуванні не розшифровується кількість газу по окремим лотам. Середня вартість законтрактованого газу склала 1102 грн або $138 за тисячу кубометрів.

Раніше відділ освіти Самбірської райдержадміністрації Львівської області за 5,70 млн грн. законтрактував у ПАТ «Львівгаз» паливо по 5700 грн., або $712 за тисячу кубометрів.

Основними акціонерами ПАТ «Львівгаз» є компанії з групи Дмитра Фірташа, в тому числі ПАТ «Газтек».

Нагадаємо, раніше ПАТ по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз», також контрольоване групою Фірташа, законтрактувало у «Нафтогазу» паливо по 2180 грн., або $282 за тисячу кубометрів.

Україна в 2012 році має придбати у Росії 33 млрд кубометрів газу. Замовлення «Запоріжгазу» сягає 6% від цього обсягу. В державний бюджет України закладено прогнозну ціну російського газу на рік близько $419 за тисячу кубометрів. «Нафтогаз» останнім часом постійно проводить операції по продажу ОВДП, оскільки йому не вистачає власних коштів для розрахунків з «Газпромом» через незадовільний стан розрахунків споживачів.