Власником приватних ЖЕКів для будинків площею в 7 млн кв м є Прутнік
25.02.2012   //  

Бренд «Корпорація «КомЕнерго», під яким працювали ТОВ «Житлово-комунальна спілка України» і ТОВ «КомЕнерго-2007», відтепер офіційно став частиною бізнес-групи народного депутата від Партії регіонів  Едуарда Прутніка. Про це стало відомо, після того, як Антимонопольний комітет України дав дозвіл кіпрській Zuhal Enterprises Ltd. придбати контрольну долю в «Житлово-комунальній спілці  України». Про це пише Вадим Савенко у газеті «Коментарі».

Обидві компанії працювали 3 2006 року в 12 містах: Сумах, Харкові, Тернополі, Житомирі, Рубіжному, Новомосковську, Куп’янську, Нікополі, Свердловську, Бердянську, Мелітополі і Армянську.

Згідно з договорами з місцевою владою вони обслуговують понад 7 млн кв. м житлового фонду, представляючи альтернативу державним ЖЕКам.

За даними видання, біля витоків цих структур стояли глава Федерації роботодавців ЖКГ України Олег Адамов, заступник начальника Головархітектури КМДА і лідер київської Спілки молодих регіонів Роман Троян, голова постійної комісії з питань економіки і інвестицій Донецької міськради Володимир Дадасов та ін. Однак неформально всі вони представляли інтереси народного депутата, і зараз Прутнік просто зайнявся реструктуризацією свого бізнесу.

Зокрема, Zuhal Enterprises Ltd. належить кіпрській Uvercon Investments Limited, яка з 2011 року займає ключову позицію в імперії Прутніка. Минулого року вона відкрила своє офіційне представництво за адресою: Київ, Спортивна площа, 3. Очолив його генеральний директор компанії «Укрінпром» Максим Федотов – права рука Прутніка.

Зараз на Uvercon Investments Limited або на її дочки заводяться всі активи Прутніка, у тому числі і 32.2% компанії Namakwa, що добуває алмази в Африці, і мережа магазинів «Біла ворона».

Окрім того, Uvercon вже контролює найбільшого в Україні виробника молока – ТОВ «Українська молочна група», страхову компанію «Український страховий дім» і т.д.

Єдина потужна корпорація, яка не входить в кіпрську структуру – це ТОВ «ДРФЦ», яка займається збагаченням вугілля на 5 державних фабриках. За даними видання, це сталось тому, що Прутнік продав цей бізнес. На думку експертів ринку, тепер ТОВ «ДРФЦ» є в бізнес-імперії Віктора Януковича.