Єжелєвська «прокладка» проїсть ще 200 мільйонів на харчуванні військових
14.02.2012   //  

Міністерство оборони України 7 лютого за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Метсобстар-ХК» на харчування військових на суму 201,34 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Послуги з харчування надаються до кінця 2012 року для особового складу військових частин та військових навчальних закладів, дислокованих у Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Київській, Львівській, Івано-Франківській та Волинській областях.

Раніше «Метсобстар-ХК» отримало підряд вартістю 161,51 млн грн. на харчування військових у Київській, Житомирській та Черкаській областях.

В обох тендерах брало участь ТОВ «Євронафтосистеми», яке в обох випадках надавало пропозиції дешевші на 40%, ніж у «Местобстара ХК» та інших компаній, які мали підряди на харчування армії в 2011 році і зараз також подавали заявки на тендер.

Загалом вже укладено угоди на харчування Збройних Сил на суму 596,56 млн грн. Ще два відкритих тендери було скасовано через недостатню кількість допущених до розгляду пропозицій.

Нагадаємо, «Метсобстар-ХК» рік тому виконувало функцію невдоволеного учасника тендерів, за скаргою якого колегія Антимонопольного комітету скасувала відкриті торги і це дозволило Міністерству оборони укласти угоди з обраними компаніями по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника». За підрахунками екс-міністра оборони Анатолій Гриценко, ціни було завищено загалом на 213 млн грн., або на $3 млн в місяць.

Минулої весни це викликало скандал, за результатами якого було звільнено заступника міністра економіки, що погодив Міноборони цю закупівлю. Також неофіційно повідомлялось про невдоволення керівництва уряду та Адміністрації президента діяльність міністра оборони Михайла Єжеля, однак тоді йому вдалось зберегти посаду.

Президент Віктор Янукович відправив Єжеля в відставку 9 лютого 2012 року. Новим міністром оборони призначено Дмитра Саламатіна, який до цього керував державною компанією по імпорту та експорту зброї «Укроборонпром».