У Єжеля зірвали відкриті торги на харчування частини армії
13.02.2012   //  

Міністерство оборони України 3 лютого рішення про відміну відкритих торгів на послуги харчування в 2012 році особового складу військових частин та військових навчальних закладів Збройних Сил в кількох областях України. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

На торгах планувалось придбати послуги харчування для військових в АР Крим, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Рівненській, Хмельницькій та Житомирській областях. Однак Міноборони відхилило частину поданих пропозицій, допустивши до оцінки на кожному тендері тільки по одній фірмі, чого недостатньо для проведення відкритих торгів.

На тендер харчуванню армії на півдні України заявки подали ТОВ «Укрпродакорд ОР» та ПП «Артек-Союз», які оцінили свої послуги відповідно в 630 та 620 тис грн. на добу.

На тендер по харчуванню військових центру України заявки подали ці ж компанії, а також ТОВ «Трейдагропостач–2000», яке пропонувало за послуги 236 тис грн. за добу, що було на 35-43 тис грн. дорожче від пропозицій «Укрпродакорду ОР» і «Артек-Союзу», які були постачальниками армії і в 2011 році.

Дешеву пропозицію «Трейдагропостач–2000» було відхилено через неподання низки документів, у тому числі нотаріально завірених копій документів про виконання аналогічних договорів.

Пропозицію «Артек-Союзу» було відхилено з формальної обставини. У складі конкурсної документації фірми було надано сертифікат на систему управління якістю, що зареєстрований у Реєстрі Системи сертифікації УкрСЕПРО 5 січня 2012 року і має термін дії з 16 січня 2012 року по 15 січня 2015. Тобто на момент розкриття пропозицій конкурсних торгів, а саме 5 січня 2012 зазначений сертифікат дійсним не був.

Наразі Міноборони оголосило повторні відкриті торги на харчування військових Півдня та Центру України.

Нагадаємо, раніше Міноборони вдало провело тендери на харчування військових Сходу та Центру України на загальну суму 395 млн грн. В цих тендерах перемогли компанії «Метсобстар-ХК» та «Оптукрпром-ВР», які минулого року були задіяні в схемах по нав’язуванні армії постачальників їжі по завищеним цінам. Рік тому відкриті торги на харчування армії також було зірвано по скарзі фірми «Метсобстар-ХК», що дозволило Міноборони провести неконкурентні торги. Викриття цієї схеми коштувало посади заступнику міністра економіки, які погодив відповідні заукпівлі “в одного учасника”. В Міноборони тоді ніхто не постраждав.

Президент Віктор Янукович відправив Єжеля в відставку 9 лютого 2012 року. Новим міністром оборони призначено Дмитра Саламатіна, який до цього керував державною компанією по імпорту та експорту зброї «Укроборонпром».