Американці за $10 мільйонів закріплюються на атомній станції в Южноукраїнську
10.02.2012   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 2 лютого уклало угоду з американською фірмою «Westinghouse Electric Sweden AB» на постачання спеціального стенду для інспекції та ремонту паливних елементів виробництва «Westinghouse». Вартість угоди склала $10,69 млн або 85,52 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки американська фірма з 2008 року поставляє твердо-паливні елементи на Южно-Українську АЕС. Придбання стенду, який дозволить проводити візуальний огляд відпрацьованих твелів, передбачено гарантійними умовами постачання палива з США. Нинішній контракт з американцями на постачання палива на ЮУАЕС розрахований на 2011-2015 роки.

Довідково

Підписання комерційного Контракту з Компанією «Вестінгауз» було завершальним етапом виконання проекту WBS 4.00 «КВАЛІФІКАЦІЯ ЯДЕРНОГО ПАЛИВА ДЛЯ УКРАЇНИ», метою якого було  забезпечення диверсифікації постачання ядерного палива на АЕС України. Проект WBS 4.00 «Кваліфікація ядерного палива для України» (далі – ПКЯПУ) виконувався в рамках Міжнародної програми з ядерної безпеки США, для чого між Урядами України і США  5 червня 2000 року було підписано Виконавчу угоду. Проектом передбачалася розробка та поставка на АЕС України альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом російського виробництва (ВАТ «ТВЕЛ») в складі змішаного паливного завантаження активної зони реактора на пілотному енергоблоці №3 ЮУАЕС.

Проект складався з двох етапів. У рамках першого етапу  проекту, який вже завершено,  отримано наступні результати:

  • Створено Центр з проектування активних зон реакторів (ЦПАЗ), який укомплектовано кваліфікованим персоналом, що пройшов відповідне навчання в США. У ЦПАЗ передано обладнання та розрахункові програми, отримано ліцензію на виконання робіт.
  • Виконано роботи з обґрунтування сумісності ТВЗ виробництва Росії (ТВЕЛ) та США (“Westinghouse”) в умовах експлуатації «змішаної активної зони» енергоблока №3 ЮУАЕС.
  • Проведено ліцензування пілотних паливних збірок та отримано дозвіл ДКЯРУ на їх установку.
  • У період з 2005 по 2010 роки проведено дослідну експлуатацію 6 ТВЗ-W протягом 4 паливних компаній на енергоблоці №3 ЮУАЕС. За результатами експлуатації та проведеного огляду 6 дослідних ТВЗ-W зауважень, перешкоджаючих подальшому впровадженню ядерного палива виробництва компанії «Вестінгауз» не виявлено.
  • Введено у дослідно-промислову експлуатацію систему моніторингу активної зони реактора в умовах «змішаної активної зони» (БІКОН).

На даний час завершується  реалізація другого етапу проекту, який передбачав  виготовлення, постачання та експлуатацію в Україну партії ТВЗ‑W (42 шт.) виробництва компанії Westinghouse для перевантаження активної зони енергоблока №3 ЮУАЕС.  31 серпня 2009 року в Україну здійснено постачання ядерного палива (42 ТВЗ‑W) виробництва Westinghouse Electric Sweden AB для щорічного планового перевантаження активної зони блоку 3 ЮУАЕС. У березні 2010 року було отримано дозвіл Державного комітету ядерного регулювання України на завантаження партії у складі 42 ТВЗ‑W виробництва Westinghouse та здійснено планове перевантаження активної зони блоку № 3 ЮУАЕС. На даний час проходить експлуатація цих збірок у складі активної зони на блоку № 3 ЮУАЕС.

30 березня 2008 року з метою подальшої реалізації державної політики щодо диверсифікації джерел постачання в Україну енергоресурсів, в тому числі ядерного палива, між ДП НАЕК “Енергоатом” та компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» (м.Вастерос, Швеція) укладено контракт на постачання ядерного палива, який є логічним продовженням робіт у рамках проекту WBS 4.00 “Кваліфікація ядерного палива для АЕС України. Контракт передбачає постачання протягом 2011-2015 років ядерного палива для щорічного перевантаження 3-х енергоблоків ВВЕР‑1000.