На розбудову бізнесу Клюєва кинули кошти Європи. Європа у відповідь заморозила 2 мільярди допомоги
08.02.2012   //  

Єврокомісія зупинила фінансову допомогу Україні обсягом більше 160 млн. євро на рік через нецільове використання першого траншу на програми, що мають відношення до першого віце-прем’єра Андрія Клюєва. Про це пише Сергій Сидоренко в газеті «КомерсантЪ-Україна» із посиланням на високопоставленого представника Єврокомісії.

«У вересні (2011 року) ми перевели 31 млн євро, які мали піти на програми енергозбереження», – розповів співрозмовник.

«Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередачі, що зв’язали сонячні електростанції у Криму й Одеській області із енергетичною мережею країни. Вам має бути зрозуміло, про які СЕС йдеться, адже в Україні не так багато станцій, що мають відношення до Андрія Клюєва»,- зазначив європейський чиновник.

Видання зазначає, що головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія «Activ Solar». Менеджером з її розвитку є син першого віце-прем’єра – Богдан Клюєв. Одержати коментар Андрія Клюєва виданню не вдалося.

У результаті припинення фінансової підтримки з боку ЄС Київ не зможе одержати значні суми.

«На 2012 рік Україна вже запросила 88 млн євро. Ще 79 млн євро офіційно попросять найближчим часом, оскільки Київ виконав секторальні критерії для їхнього одержання. Але ми не перерахуємо жодного траншу, поки не побачимо в Києві щирого прагнення виправити ситуацію»,- підкреслив співрозмовник.

Минулого року Єврокомісія вже заморожувала співпрацю з Україною після того, як парламент прийняв, а президент підписав зміни до закону про держзакупівлі, що суперечили рекомендаціям Євросоюзу. Влітку закон був відкоригований, що дозволило відновити фінансування. Проте, як з’ясувалося учора, перший же транш показав системні проблеми в освоєнні Києвом європейських грантів.

Радник президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента Андрій Гончарук запевнив, що в адміністрації знають про зупинку бюджетної підтримки ЄС.

«Це чималі гроші, вони потрібні Україні, і нам неприємно, що програма припинена. Президент доручив главі Міністерства фінансів Валерію Хорошковському розбиратися в ситуації. Винні будуть покарані»,— заявив Гончарук.

Водночас у представництві ЄС в Україні зазначають, що для вирішення проблеми Київ має зробити не тільки технічні, але й політичні кроки, зокрема, затвердити необхідні законопроекти.

Від «Наших Грошей»

Нагадаємо, наприкінці 2011 року ТОВ «Зв’язоктехсервіс», пов’язане з «Activ Solar» через ланцюжок засновників, отримало підряди на будівництво електропідстанцій в Одеській області – «Сонячна – Кілія» вартістю 96,84 млн грн., «Сонячна-Арциз» вартістю 69,69 млн грн. та «Сонячна – Рені» вартістю 67,12 млн грн.