Як одним листом подарувати $ 30 000 на ліки харківським пацієнтам
09.01.2012   //  

Харківський «Демальянс» знайшов найлегший шлях збирання коштів  на лікування людей. Без соціальних мереж, скриньок у магазинах і вертепів.

Ефективність – зашкалює. Усе почалось з новини «Наших грошей» про чергову купівлю авта. Цього разу Харківський онкоцентр придбав за 260 000 грн. «Skoda Superb». Напаковану таку: з коробкою-автоматом, парктроніком і всяке таке інше.

Ясна річ, наші чиновники купували і набагато дорожчі засоби пересування. У тому ж Харкові нещодавно державні енергетики намагались пересісти на BMW, а в результаті позбулись посад . Однак $ 30 000 – це теж неабищо. Особливо в той час, коли всі лікарні пищать, що їм нема за що бинти купити.

Ну, от харківські «демальянсівці»  написали медикам листа. З приблизно таким питанням: «То у вас з бинтами все нормально, що на парктронік вирішили потратитись?».

Відповідь отримали вчасно, згідно з чинним законодавством. Від директора онкоцентру Юрія Вінника.

Спершу той натякнув молодим хлопцям і дівчатам, що не треба так переживати. По-перше, це – «спеціальний медичний автомобіль» (напевне на це вказує парктронік), по-друге – куплений не за бюджетні, а за кровно зароблені гроші. Так що все чисто.

А насамкінець Юрій Винник повідомив, що тут, в онкоцентрі, вони  подумали: ліків для хворих справді, виявилось, бракує. Тому від купівлі автомобіля вже відмовились,  гроші скерують на пацієнтів.

Які нейрони пересувались у мізках харківських лікарів з кінця листопада (дата проведення тендеру) до середини грудня – сказати важко. Головне – результат: онкоцентр отримає на 260 000 грн незапланованих ліків. Не всяка гуманітарна допомога буває такого обсягу.

До речі, директор мав би виставити пляшку громадським активістам. Бо це тільки на перший погляд здається, що вони позбавили його можливості покататись «спеціальним медичним автомобілем». Насправді ж вони йому посаду зберегли. Адже через кілька днів після добровільної відмови онкоцентру Мінекономрозвитку Клюєва розіслало реліз, у якому повідомила про чергову пачку подань до Генпрокуратури стосовно  тих держпідприємств, які вирішили своє «автомобільне питання» і виявились не такими метикуватими як харків’яни.

Так що листи від «Демальянсу» з повним правом можна назвати «листами добра». Пацієнтам вони несуть здоров’я, чиновникам – моральний спокій, нам – втіху. Так воно і має бути. Усім подарунки – на різдво.

Головне – не зупиняйтесь в писанні. Адже скоро – Великодень. І ще багато, багато свят…

Блог від: Олексій Шалайський